Cum se activeaza sistemul imun impotriva cancerului. Imuno-oncologia

Cum se activeaza sistemul imun impotriva cancerului. Imuno-oncologia

> Atunci cand un virus sau o bacterie patrunde in organismul nostru, sistemul imunitar intra in alerta si, activand o retea complexa de celule si molecule, ataca microorganismul respectiv pana il elimina, iar boala este vindecata. Avantajul major al medicamentelor imuno-oncologice este reprezentat de faptul ca activeaza sistemul imunitar al organismului pentru a recunoaste si ataca selectiv celulele canceroase, neavand niciun efect asupra restului organismului.

acum 112 luni (4 Feb 2015)

>

Atunci cand un virus sau o bacterie patrunde in organismul nostru, sistemul imunitar intra in alerta si, activand o retea complexa de celule si molecule, ataca microorganismul respectiv pana il elimina, iar boala este vindecata.

Acelasi lucru se intampla si cand, dintr-un motiv sau altul, o celula normala a organismului nostru se transforma intr-o celula canceroasa. In fiecare zi, in organismul nostru se produc sute sau mii de celule modificate, cu potential malign, care insa sunt neutralizate prin actiunea sistemului imunitar.

Sunt situatii insa in care sistemul imunitar al organismului este depasit sau inactivat in lupta cu celulele canceroase. O descoperim, mai devreme sau mai tarziu, cand solutiile sunt cele aat de bine cunoscute: interventia chirurgicala (cand este posibila), radioterapia, chimioterapia si tratamentul biologic (anticopri monoclonali).

Elementul comun al acestor tratamente este tintirea tumorii, a cancerului, mai mult sau mai putin specific (chimioterapia, de exemplu, ataca toate celulele, normale sau canceroase;

Studiul relatiei dintre statusul imun al organismului si aparitia cancerului a inceput cu zeci de ani in urma.

Avantajul major al medicamentelor imuno-oncologice este reprezentat de faptul ca activeaza sistemul imunitar al organismului pentru a recunoaste si ataca selectiv celulele canceroase, neavand niciun efect asupra restului organismului.

Odata stimulat, raspunsul imun impotriva cancerului se pastreaza pe termen lung si este adaptativ.

Se stie ca un cancer se modifica din punctul de vedere al structurii sale, tocmai pentru a scapa de sub supravegherea sistemului imun. Numai ca terapiile imuno-oncologice se adapteaza la fiecare schimbare a structurii antigenice a cancerului, aspect unic in arsenalul terapeutic disponibil in acest moment pentru lupta impotriva cancerului.

Dupa cum vedeti, tabloul inovatiei in medicina se schimba cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro