Cum sarbatoresc romanii de la sate 1 Mai. De ce se pastreaza cu sfintenie obiceiul de a bea vin cu pelin neaparat de Armindeni

Cum sarbatoresc romanii de la sate 1 Mai. De ce se pastreaza cu sfintenie obiceiul de a bea vin cu pelin neaparat de Armindeni

Numele de Armindeni provine de la cuvantul de origine slava ierminden, care inseamna ziua Sfantului Ieremia. Obiceiurile si traditiile legate de Armindeni difera de la o zona a tarii la alta.Potrivit etnografului Dan Ravaru, de Armindeni, oamenii de la sate se trezesc dis de dimineata, sa se spala cu roua si mesteca o bucata de pelin, pentru a fi feriti de boli tot anul.

acum 19 luni (1 May 2018)

Numele de Armindeni provine de la cuvantul de origine slava ierminden, care inseamna ziua Sfantului Ieremia. In functie de regiunea tarii, Armindenul este cunoscuta sub diverse denumiri - Ziua Pelinului, Ziua Betivului, Maiul, Baui sau Paui, denumiri ce au la baza anumite practici ritualice sau aspecte inspirate din natura.

Traditia spune ca "pentru a fi sanatosi tot anul", de 1 Mai nimeni nu trebuie sa munceasca. Nu se lucreaza nici in gospodarie, dar nici pe camp, pentru ca recoltele sa fie ocolite de furtuni si grindina.

Obiceiurile si traditiile legate de Armindeni difera de la o zona a tarii la alta.Potrivit etnografului Dan Ravaru, de Armindeni, oamenii de la sate se trezesc dis de dimineata, sa se spala cu roua si mesteca o bucata de pelin, pentru a fi feriti de boli tot anul.

"In Moldova si Muntenia, de Armindeni se merge la iarba verde, se frige carne de miel, se bea vin rosu cu pelin, intrucat se crede ca acesta innoieste sangele si vor fi sanatosi tot anul. La petrecere sunt adusi lautari, se fac urari reciproce si rostogoliri prin iarba, peste tot domneste o atmosfera de veselie, de buna dispozitie.

Tot in zona Moldovei, din tulpina pomului de Armindeni se facea steagul de nunta iar in unele sate se practica bataia cu urzici.

De Armindeni, pelinul se poarta la palarie, la brau sau in san, se pune la icoana, la fereastra, in asternuturi si sub prag, pentru a fi alungati strigoii, ielele si duhurile rele. "Pelinul este o planta magica, folosita frecvent in leacurile populare, iar daca este recoltat chiar in ziua de 1 mai este tamaduitor de boli si se pastreaza ca planta de leac de-a lungul intregului an", explica etnograful Dan Ravaru. Sarbatoarea era respectata cu sfintenie de viticultori care sperau ca vinul va fi protejat de pelin si nu va face floare.

De Armindeni, in anumite zone ale Moldovei are loc si "bautul Martisorului", o petrecere camp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro