Cum sa-ti alegi parolele cel mai greu de spart

Cum sa-ti alegi parolele cel mai greu de spart

Se recomanda in schimb ca parolele sa fie: o combinatie de cifre, litere si semne de punctuatie admise cat mai greu de legat de persoana respectiva; alegerea unei succesiuni de consoane si vocale usor de pronuntat, dar fara sens pentru altii, folosind mai multe cuvinte scurte cu intercalare de cifre sau semne de punctuatie etc. Destul de usor de scris: PeCorsolaTimisoarainanii1960 sau PorniLuceafarulCresteade99ori Metoda nu este noua, vezi alegerea unui vers recomandata de mine de multi ani, dar frecventele cazuri de uitare a parolelor, o recomanda cu adevarat. In afara posibilitatii de determinare a parolei prin metodele descrise mai sus mai exista si alte pericole: observarea de catre o persoana aflata langa utilizator a parolei introduse, incredintarea pe termen limitat a parolei unei alte persoane care poate afla astfel modul general de stabilire al parolelor de catre titular, introducerea accidentala a parolei in locul sau in continuarea identificatorului, caz in care ramane in log-urile sistemului, interceptarea parolei prin software specializat sa retina clapele tastate (in special la folosirea altor statii de lucru, de exemplu in Internet-Cafe). Fisierele de tip Office indiferent de producatorul suitei Office sunt cele mai vulnerabile la acest gen de spargere a parolelor, aplicatiile de aflare a parolei fiind disponibile pe Internet la preturi modeste sau chiar in variante mai putin puternice gratuit.

acum 91 luni (17 Aug 2016)

>

Autentificarea cu parole este in lumea digitala cea mai veche si mai simpla metoda de protectie a datelor care nu sunt publice. Metoda este departe de a fi sigura, dar creeaza un prim si necesar nivel de protectie. Primim pentru aplicatie un nume de identificare si cream o parola si accesul ne este asigurat. Mai ales cand sunt multe parole de memorat intr-o lume in care aplicatiile informatice se inmultesc exponential. De exemplu, iti cloneaza cardul si iti goleste contul bancar. Posibilitate reala, deoarece si in viata reala identitatea unei persoane poate fi fals asumata, dar in lumea digitala falsa identitate este simplu de asumat si mai greu de descoperit. De ce este nevoie de parole complicate?

O parola aflata de catre o terta persoana ii permite acesteia sa-si asume identitatea digitala a posesorului parolei si sa actioneze in numele lui. Cea mai la indemana metoda de "spargere" a unei parole este incercarea tuturor variantelor posibile, ceea ce cu calculatoare electronice nu este complicat. Sa vedem si de ce. La o parola de 4 caractere rezulta aproximativ 1,7 milioane de variante. Daca folosim si literele mari si cele mici, atingem 27 de miliarde, valoare care pare mare, dar este un fleac pentru calculatoare nu foarte puternice.

Compromisul acceptat de multe aplicatii este de aceea o parola de minim 6 caractere. La 6 caractere, cu folosirea de litere mici si mari, cifre si semne speciale, se pot genera circa 140 de miliarde de parole diferite. De exemplu

3V;B!?U;$%G!J_qR

Dar cine poate tine minte o astfel de parola?

Din miliardele de variante se aleg atunci unele simplu de retinut de catre persoana in cauza. Cel mai simplu de retinut este numele persoanei. Hackerul incearca "Vasile", "vasile", "VASILE" si din 3 incercari are sansa de 90% de a afla parola. In restul de 10% includ variante mai sofisticate ca "VaSiLe" care insa sunt parole sparte dupa 10-70 incercari. Daca parola are 7 caractere ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro