Cum sa-ti alegi cariera potrivita. Testeaza, vezi ce iti place si nu accepta un job doar pentru ca pare de viitor

Cum sa-ti alegi cariera potrivita. Testeaza, vezi ce iti place si nu accepta un job doar pentru ca pare de viitor

In primul rand, trebuie sa ne alegem ceva ce ne place si sa testam sa vedem unde suntem buni, in ce domeniu putem excela. Testati piata inainte sa va alegeti o cariera Inainte sa decideti in ce domeniu vreti sa studiati este bine sa testati. "Companiile ofera stagii de practica si este bine sa va oferiti voluntar, sa incercati mai multe domenii si poate veti avea surpriza sa fiti pasionat de ceva la care nici macar nu v-ati gandit inainte.

acum 69 luni (19 Mar 2016)

In primul rand, trebuie sa ne alegem ceva ce ne place si sa testam sa vedem unde suntem buni, in ce domeniu putem excela. Trebuie sa ne cunoastem limitele si sa alegem ceva ce stim ca putem sa facem. Este bine sa fim ambitiosi, dar nu pana la extrem, deoarece s-au putea sa dam gres. Daca suntem realisti si tinem cont de cat putem si mai ales ce putem sa facem, ne va fi mult mai simplu", spune psihologul Ana Maria Rusizan.

Nu urmati o facultate doar pentru ca se spune ca e de viitor

Atunci cand tinerii isi aleg o facultate trebuie sa tina cont de ce le place, ce ar dori sa invete si in ce domeniu ar avea inclinatii. Unii parinti care nu au ajuns ce si-au dorit in viata au tentinta sa isi indrume copiii spre un anumit domeniu, practic sa reuseasca cu ajutorul lor. Nu trebuie sa ne obligam copiii sa aleaga o facultate pentru ca ne place noua, parintilor. De asemenea, tinerii nu trebuie sa se ia dupa prieteni, nu trebuie sa se lase influentati de cei din jur. Nu trebuie sa tinem exclusiv cont de faptul ca unele profesii sunt mai bine platite decat altele. Salariul este important, dar nu trebuie sa luam o decizie doar din prisma banilor", mai spune psihologul.

Testati piata inainte sa va alegeti o cariera

Inainte sa decideti in ce domeniu vreti sa studiati este bine sa testati. "Companiile ofera stagii de practica si este bine sa va oferiti voluntar, sa incercati mai multe domenii si poate veti avea surpriza sa fiti pasionat de ceva la care nici macar nu v-ati gandit inainte. Este bine sa studiati inainte domeniul pe care vreti sa il alegeti. Sunt acum targuri pentru viitorii studenti, prezentari ale specialitatilor, exista posibilitatea sa aflati foarte multe despre o facultate inainte sa va inscrieti", mai spune specialistul.

Nu renuntati la cautari

Daca ati facut o facultate, v-ati angajat, dar ati constatat ca nu va place nu tr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro