Cum sa te faci mai bine inteles in cuplu: "Ideea conform careia celalalt ar fi trebuit sa stie provoaca adeseori rani"

Cum sa te faci mai bine inteles in cuplu:

Empatia, sau capacitatea de a ne pune in mod autentic si non-judicativ in locul celuilalt, precum si compasiunea, sau co-suferinta, capacitatea de a ne conecta la durerea celuilalt si de a o alina, sunt doua atitudini esentiale care stau la baza unei comunicari sanatoase si care, atunci cand le exersam, ne ajuta sa dam sens interactiunilor noastre, sa extragem mai usor esentialul din viata noastra si sa ne intelegem mai bine cu persoanele semnificative pentru noi", arata psihologul.

acum 47 luni (10 Nov 2017)

Durerea fiecaruia trece pe la urechea celuilalt la fel ca in fiecare zi, ca o placa de pick-up invechita pe care o pui mereu-mereu, incat la un moment dat ajungi sa te obisnuiesti atat de tare cu ea incat nu o mai auzi si nu mai reactionezi la ea", explica, pentru Adevarul, Aurelia Mazilu, psiholog si psihoterapeut sistemic de familie si cuplu. A-l auzi pe celalalt, a participa la durerea lui, a fi acolo pentru el si a lasa pentru o clipa totul si a-i spune: "sunt aici pentru tine, te vad, te ascult, sunt de partea ta". Acest gen de cuvinte transmit celui de langa noi ca sunt disponibili, accesibili si ne putem implica emotional, ceea ce creeaza mai departe un sentiment de siguranta si iubire. Prin urmare, consider ca este esential sa ne straduim sa participam in mod autentic in interactiunile cu partenerul nostru de cuplu dar si cu celelalte persoane cu care intram in contact in viata de zi cu zi, sa ne oprim macar pentru putin timp din setting-ul nostru mental si sa fim prezenti. Este important sa facem asta pentru a ne asigura ca suntem intelesi si ca la randul nostru reusim sa intelegem ceea ce ni se transmite", mai spune psihologul. Cand ranile emotionale nu prind coaja Specialistul in psihoterapie sistemica de familie si cuplu, explica unde gresim atunci cand, de fapt, suntem convinsi de contrariu.

"O alta greseala care le provoaca oamenilor durere si nefericire este ideea sau presupunerea ca celalalt stie deja ce gandim, ce ne dorim, ne cunoaste nevoile fara ca noi sa mai precizam aceste lucruri si daca nu actioneaza conform acestor asteptari, nu ne iubeste si/sau nu tine cont de ceea ce este important pentru noi. Ideea conform careia provoaca adeseori rani si conflicte in cuplu si in orice alta relatie semnificativa pentru noi, rani emotionale care nu "prind coaja" si care conduc in timp la sentimente precum nesiguranta, indoiala, frustrare" Ce este de facut? Este important sa le comunicam intotdeauna celorlalti si mai ales partenerului de cuplu ne... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro