Cum sa te comporti ca sa ai succes in viata. Specialistii explica rolul complexului de superioritate
Amy Chua si Jed Rubenfeld, profesori de drept la Universitatea Yale, au scris si o carte, The Triple Package: How Three Unlikely Traits Explain the Rise and Fall of Cultural Groups in America, care explica pas cu pas ce importanta si semnificatie care fiecare trasatura in parte. Cel mai mare studiu pe aceasta tema, realizat pe 1000 de persoane din Noua Zeelanda care au fost urmarite de cand s-au nascut si pana la 32 de ani au aratat ca persoanele care nu isi puteau cotrola impulsurile cand erau copii erau predispuse la consumul de droguri sau alcool, dar si la obezitate.
Amy Chua si Jed Rubenfeld, profesori de drept la Universitatea Yale, au scris si o carte, The Triple Package: How Three Unlikely Traits Explain the Rise and Fall of Cultural Groups in America, care explica pas cu pas ce importanta si semnificatie care fiecare trasatura in parte.
Triplul pachet care ne poate conduce la succes este format din complexul de superioritate, nesiguranta si puterea a ne tine sub control impulsurile.
Ce inseamna complexul de superioritate
Complexul de superioritate poate veni din religie (evreii se cred ca sunt poporul lui Dumnezeu) sau din civilizatie (chinezii se cred superiori datorita istoriei lor). In orice caz, complexul de superioritate se face simtit cand credem ca suntem mai buni decat cei din jur, ca putem realiza orice si ca nimeni nu ne poate devia de la drumul nostru in viata.
Nesiguranta ne poate feri de greseli
Cei doi profesori spun ca nesiguranta este sentimentul ca orice realizam nu este suficient de bun sau ca ne este mereu teama sa nu pierdem ce am realizat deja. "Ar putea parea ciudat ca cineva sa aiba si o senzatie de superioritate si una de nesiguranta. De fapt, aceasta combinatie improbabila de trasaturi este ceea ce genereaza ambitia: nevoia de a demonstra capacitatile personale este ceea ce-i face pe oameni sa sacrifice sistematic placerea din prezent pentru obtinerea unui succes in viitor", spune Rubenfeld, citat de descopera.ro. Pe de alta parte o persoana care este doar nesigura si atat poate avea stari de anxietate ce pot duce in final la un comportament nevrotic. Impreuna insa, aceste doua trasaturi, complexul de superioritate si o doza de nesiguranta ne echilibreaza oarecum si genereaza dupa cum spun si autorii studiului ambitia. Aceasta din urma ne facem sa luptam pana cand obtinem ce ne dorim, ne face sa avem teluri clare si in final succes.
Controlarea impulsurilor e... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro