Cum sa petreci 1 Mai fara mici si bere. Excursie fascinanta organizata ieftin in catunele ascunse din Transilvania

Cum sa petreci 1 Mai fara mici si bere. Excursie fascinanta organizata ieftin in catunele ascunse din Transilvania

In aceste zile, satele romanesti dezavantajate de lipsa litoralului, dar impregnate de cultura si istorie, nu au fost date uitarii. In anul 1764 s-a infiintat un regiment de graniceri, poate ati auzit de regimentul de graniceri de la Orlat. Si atunci s-au gandit cum sa faca sa schimbe starea de sanatate, de bine, a oamenilor si au cumparat o zona foarte lunga din dreptul localitatii Boita pana la Gales. Insa aceasta traditie dispare, iar astazi sibienii ii stiu pe margineni drept proprietari de hoteluri, de firme de transport, de comert etc. La intoarcere, in curtea familiei Gabel pe participanti ii asteptau alte bunatati: ciorba de stevie cu omleta, tocanita de cartofi, o friptura de porc, castraveti murati, sos de usturoi, tocanita cu ciuperci, paine de la o bucatarie locala, prajitura cu rubarbar, specifica zonei de aici. Ca sa participe la acestea, o persoana achita o taxa fixa, de 75 de lei, pentru copiii de pana la 14 ani participarea fiind gratuita.

acum 23 luni (1 May 2018)

In aceste zile, satele romanesti dezavantajate de lipsa litoralului, dar impregnate de cultura si istorie, nu au fost date uitarii. Luate usor la pas, trezite din amorteala si linistea obisnuitului cotidian, doua catune transilvanene au devenit atractie pentru cateva zeci de turisti. Aceasta se afla in imediata apropiere a bisericii ortodoxe din sat - si ea una inedita: construita in anul 1700, reprezinta unul din cele mai importante puncte de interes local. Este compusa dintr-un turn pe fatada din vest si are forma unei nave dreptunghiulare, iar picturile in fresca de pe peretii bisericii au fost executate in secolul al XVIII-lea. Biserica (in stanga) si casa familiei Gabel (in dreapta) Pregatirea "traistelor" ciobanesti Intram in curte, unde suntem intampinati de gazde. Procedura e aceeasi de fiecare data - iubitorii de drumetii trebuie sa-si pregateasca "traista" ciobaneasca cu produse locale, pregatite special pentru ei. Produsele locale sunt deja aranjate pe mesele din curte, iar gazdele, alaturi de cativa voluntari, sunt gata sa le explice participantilor ce vor gusta: branza proaspata, telemea, branza de burduf, ridiche, ceapa verde, slaninuta, carnati uscati, sunca - "toate facute in casa, aici, la Gales". Asa cum e obiceiul, gazdele evenimentului - Stefan si Lidia Gabel - sunt gata sa lase strainii sa le descopere casa si sunt alaturi pentru orice intrebare legata de istorie, constructie sau stil. "Casa a fost construita la inceputul perioadei interbelice de catre strabunicul meu, Daniel Rachitan, care a fost invatator, director de scoala si primar in sat", ne povesteste Stefan.

Cealalta casa este, de fapt, o restaurare a unui grajd si a unei iesle. Acum 20 de ani, a fost restructurata si arata chiar foarte fain: parter, bucatarie si doua mansarde. Locul unde era adapostit fanul de ploi, acum este transformat intr-un spatiu de odihna, luminos si comod.

Curtea casei familiei Gabel Drumul spre fosta cetate dacica Satul Gales apartine de orasul S... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro