Cum sa nu te lasi pacalit de samsarii de masini. Ponturi care-i dau de gol pe tepari

Cum sa nu te lasi pacalit de samsarii de masini. Ponturi care-i dau de gol pe tepari

Au fost cazuri in care au venit masini la service cu un numar de kilometri la bord si cand am facut o scanare de erori pe toate calculatoarele am vazut ca erau erori salvate la un numar mai mare de kilometri decat arata masina pe bord", explica Victor Miron de la Service Auto IOVI. "Astfel de situatii nu ar trebui tolerate si in situatia in care considera ca a fost prejudiciat prin schimbarea caracteristicilor tehnice, ar trebui sa se adreseze organelor de politie, intrucat, in functie de imprejurarile comiterii faptei si de natura prejudiciului, ar putea fi incadrata din punct de vedere juridic ca inselaciune, fapta prevazuta si pedepsita de Codul penal", declara reprezentantii IPJ Cluj.

acum 93 luni (12 Jan 2016)

O practica avantajoasa pentru vanzatorii de masini second hand, dar regretabila pentru cumparatori, este modificarea kilometrilor cu ajutorul unor softuri care pacalesc computerul de bord. Pentru a evita surprize neplacute, este bine sa luam decizii rationale, nu emotionale", spune Tudor Cioltea, unul dintre fondatorii platformei online autoeconom.ro, care le da o mana de ajutor soferilor in gasirea de solutii auto rapide si ieftine.

Potrivit acestuia si a mecanicilor de la autoeconom.ro, in majoritatea situatiilor, masini second hand cu kilometri reali aduse din alte state ale Uniunii Europene au aproape acelasi pret ca masinile din Romania sau mai mari. "Astfel, devine neprofitabil pentru vanzatori", spune Tudor Cioltea, iar cum scopul vanzatorilor de masini este sa obtina un profit cat de mare. Au fost cazuri in care au venit masini la service cu un numar de kilometri la bord si cand am facut o scanare de erori pe toate calculatoarele am vazut ca erau erori salvate la un numar mai mare de kilometri decat arata masina pe bord", explica Victor Miron de la Service Auto IOVI. Cum ne putem proteja de astfel de practici?

Politistii spun ca verificarea masinilor inainte de cumparare la service-uri specializate sau prin cumpararea de autovehicule de la dealerii specializati. Cinci lucruri ar trebui verificate la masinile second-hand ca sa fim siguri ca nu sunt kilometri "ascunsi": la gradul de uzura al volanului, la schimbatorul de viteze, pod pedalier, tapiserie, sunetele din habitaclu.

Masluirea kilometrilor se pedepseste, conform articolului 244 al Codului penal, cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. "Astfel de situatii nu ar trebui tolerate si in situatia in care considera ca a fost prejudiciat prin schimbarea caracteristicilor tehnice, ar trebui sa se adreseze organelor de politie, intrucat, in functie de imprejurarile comiterii faptei si de natura prejudiciului, ar putea fi incadrata din... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro