Cum sa nu "innebunim" dupa o dragoste pe care am pierdut-o. Sfaturi de la un psiholog pentru a depasi suferinta

Cum sa nu

"Cand cineva pierde relatia de cuplu in care a investit timp, sentimente si idealuri, apar emotii si trairi contradictorii, negative. Intensitatea acestor trairi depinde semnificativ de o serie de factori si caracteristici personale (etapa de varsta, tipul de atasament al persoanei, resursele personale, motivatia si modul de intrerupere a relatiei, experientele anterioare legate de astfel de situatii, etc", explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.

acum 103 luni (4 Jun 2016)

"Cand cineva pierde relatia de cuplu in care a investit timp, sentimente si idealuri, apar emotii si trairi contradictorii, negative. Intensitatea acestor trairi depinde semnificativ de o serie de factori si caracteristici personale (etapa de varsta, tipul de atasament al persoanei, resursele personale, motivatia si modul de intrerupere a relatiei, experientele anterioare legate de astfel de situatii, etc", explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan. Constieintizarea faptului ca despartirea este definitiva, exprimarea emotiilor si sentimentelor legate de fostul partener, adaptarea la noua conjunctura si acceptarea situatiei sunt conditii esentiale pentru a nu ramane cu cicatrici severe dupa o despartire si pentru a nu ne sabota potentialele viitoare relatii. Negarea rupturii nu face decat sa evite impactul emotional al pierderii relatiei si sa blocheze procesul ", spune specialistul. "In a doua etapa, persoana trebuie sa-si identifice si sa-si exprime emotiile si sentimentele legate de fostul partener si relatia cu acesta. Dintre trairile cele mai problematice care pot bloca persoana intr-o relatie pierduta sunt: frica si neajutorarea, furia si vina", spune psihologul.

"Recunoasterea sentimentelor pozitive fata de fostul partener si relatia cu acesta, reprezinta o parte necesara pentru a incheia in mod sanatos o relatie terminata", explica renumitul psiholog. Acomodarea cu noua situatie Sfarsitul unei relatii inseamna, automat si intrarea intr-o noua conjunctura, diferita, din multe puncte de vedere, de cea in care partenerii se obisnuisera atunci cand functionau in cuplu. Pierderea relatiei insemana din aceasta perspectiva ca persoana sa-si asume si rolurile si obligatiile care anterior erau in seama fostului partener de cuplu", mai spune specialistul. Acceptarea situatiei Ultima etapa a unei iesiri sanatoase din cuplu - acceptarea situatiei - este, de fapt, testul care ne arata si cat de matur privim despartirea.

"Acceptarea situatiei este eta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro