Cum sa iti planifici bugetul personal dupa reteta 20/50/30

Cum sa iti planifici bugetul personal dupa reteta 20/50/30

"Nu imi ajung banii de la un salariu la altul", "Nu am bani de vacanta", "Imi doresc sa imi cumpar ceva si iar nu imi ajung banii", "Oare o sa am bani cand o sa ies la pensie?". Procentul economisirii ar trebui sa creasca odata cu varsta: de la 5% la 20 - 25 de ani la 10 - 15% in perioada cea mai activa a vietii (30 - 50 de ani), pentru ca dupa aceasta varsta capacitatea de economisire sa depaseasca 20%.

acum 71 luni (1 Jun 2018)

"Nu imi ajung banii de la un salariu la altul", "Nu am bani de vacanta", "Imi doresc sa imi cumpar ceva si iar nu imi ajung banii", "Oare o sa am bani cand o sa ies la pensie?".

Un buget personal lunar rezolva astfel de dificultati, iar Scoala de bani ofera cateva sfaturi in acest sens.

In primul rand, alcatuieste bugetul personal lunar cu sumele care iti vin in minte, de o parte veniturile si de alta cheltuielile. Nu este necesar ca sumele cheltuite sa fie fixe de la inceput, ci cat mai bine aproximate, dar important este sa le treci pe toate si apoi sa le revizuiesti.

Apoi, ordoneaza cheltuielile pe modelul 20/50/30 (20% din venituri aloca-le economiilor, 50%, satisfacerii nevoilor de zi cu zi, iar 30%, cheltuielilor pentru satisfacerea dorintelor):

Circa 20% este fondul de economii necesar rambursarii datoriilor, economiilor, cheltuielilor neprevazute si pensiei. Procentul economisirii ar trebui sa creasca odata cu varsta: de la 5% la 20 - 25 de ani la 10 - 15% in perioada cea mai activa a vietii (30 - 50 de ani), pentru ca dupa aceasta varsta capacitatea de economisire sa depaseasca 20%. Daca e vorba de venituri mai mari, de aici se poate economisi.

In al doilea rand, optimizeaza cheltuielile din zona de 50% incercand sa reduci procentul, atat din cheltuielile curente, cat si din cele cum ar fi utilitati, taxe si impozite, in masura posibilitatilor. Asta se poate face alcatuind o lista in ordinea importantei, de la cea mai importanta la cea mai putin importanta si optimizand de jos in sus. Atentie la cheltuielile legate de hrana, care pot fi reduse prin aprovizionare o data pe saptamana, de exemplu.

Stabileste obiective financiare pe termen mediu si lung si tine cont de ele in bugetul lunar personal. De pilda, pentru a cumpara o masina pune lunar deoparte o suma din salariu in functie de modelul dorit sau calculeaza din timp suma lunara pe ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro