Cum sa iti dezvolti rezistenta la alergare pe distante din ce in ce mai mari

Cum sa iti dezvolti rezistenta la alergare pe distante din ce in ce mai mari

Daca cineva isi doreste sa ajunga sa alerge 10 km, trebuie sa inceapa progresiv si sa isi aloce un termen rezonabil in care sa ajunga la aceasta distanta alergata. Tot acest program ar trebui sa tina undeva intre 6 si 8 saptamani, iar alergarea sa se faca la un ritm la care sa poti si vorbi, adica sa alergi incet", mai afirma Claudiu Gorgan.

acum 66 luni (23 May 2018)

Odata cu incalzirea vremii, parcurile sau spatiile amenajate pentru miscare in aer liber au inceput sa fie luate cu asalt de iubitorii de sport. Cei care nu sunt initiati in ale alergarii tind sa se lase descurajati cand ii vad pe cei mai experimentati ca rezista sa alerge kilometri intregi fara oprire, iar ei abia rezista cateva minute.

Claudiu Gorgan este maratonist si explica cum decurge o pregatire pentru un semi-maraton, model dupa care se pot inspira si cei care vor sa isi creasca rezistenta la alergat. Corpul se comporta ca o masina pe timp de iarna, trebuie lasata putin sa mearga in gol, ca sa se incalzeasca. Cei care nu au alergat pana acum, dar isi doresc sa isi dezvolte rezistenta, trebuie sa stie ca nu pot sa aiba asteptari mari de la inceput, nu pot face kilometri intregi din prima zi de alergare. Norocul tuturor celor care doresc sa se apuce de alergare este ca rezistenta se dezvolta usor, trebuie doar rabdare si exercitiu", afirma maratonistul. Daca cineva isi doreste sa ajunga sa alerge 10 km, trebuie sa inceapa progresiv si sa isi aloce un termen rezonabil in care sa ajunga la aceasta distanta alergata. De exemplu daca vrei sa poti rezista la o alergare de 10 km, in primele saptamani trebuie sa alergi cam 3-4, maximum cinci kilometri. De exemplu el va alerga luni 5 kilometri, miercuri 3 kilometri iar sambata poate iesi iar la alergat sa incerce sa alerge 6 kilometri. Tot acest program ar trebui sa tina undeva intre 6 si 8 saptamani, iar alergarea sa se faca la un ritm la care sa poti si vorbi, adica sa alergi incet", mai afirma Claudiu Gorgan.

Aceeasi metoda de crestere a rezistentei este recomandata de maratonist si pentru cei care doresc sa se antreneze pentru un semi-maraton sau chiar un maraton, la acesta din urma perioada de pregatire fiind mai mare, iar kilometrii, mai multi. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro