Cum sa inveti la examene fara sa tocesti. Metoda redarii informatiilor sub forma vizuala, garantata de psihologi

Cum sa inveti la examene fara sa tocesti. Metoda redarii informatiilor sub forma vizuala, garantata de psihologi

Cercetarile la care au participat peste 500 de studenti de la Universitatea "George Washington" au dovedit ca metoda nu este una eficienta: cei care citesc de mai multe ori textele nu le vor retine mai bine decat cei care le citesc o singura data. Incearca sa intelegi ce ai de invatat "Atunci cand un elev sau un student invata pentru un examen, este vital ca acesta sa inteleaga in primul rand ceea ce are de invatat, sa faca asocieri si sa inteleaga fiecare cuvant dintr-o fraza, cum ar fi de exemplu un subiect pe o tema de istorie.

acum 86 luni (12 Jul 2016)

"Invatarea prin folosirea diagramelor este utila"

Conform psihologului Loredana Panaitescu, "la ora actuala sunt, din pacate, foarte multi elevi si studenti care gresesc pentru ca ei vor sa invete si cred ca pot avea rezultate foarte bune recitind notite si texte din manuale. Cercetarile la care au participat peste 500 de studenti de la Universitatea "George Washington" au dovedit ca metoda nu este una eficienta: cei care citesc de mai multe ori textele nu le vor retine mai bine decat cei care le citesc o singura data. Cei care repeta lectura au tendinta sa considere ca deja au inteles, au invatat informatia si mai sunt la fel de atenti ca prima data cand citesc.

Dupa cum spune psihologul Loredana Panaitescu, o metoda foarte buna de a evita tocitul este ca elevul sau studentul sa isi puna cat mai multe intrebari: "Pune-ti singur cat mai multe intrebari! Dupa ce a citit o data textul, cel mai bine este sa-si puna singur intrebari sau sa raspunda la intrebarile deja formulate in manual, daca acestea exista. Astfel, va afla ce anume nu a retinut si va sti exact pe ce trebuie sa puna accent pentru a invata mai eficient. De asemenea, aceste intrebari il vor ajuta sa inteleaga mai profund informatia, nu doar mecanic". Acestea ii vor ajuta pe cei care invata sa se testeze singuri si sa observe detaliile pe care nu le-au retinut. Incearca sa intelegi ce ai de invatat

"Atunci cand un elev sau un student invata pentru un examen, este vital ca acesta sa inteleaga in primul rand ceea ce are de invatat, sa faca asocieri si sa inteleaga fiecare cuvant dintr-o fraza, cum ar fi de exemplu un subiect pe o tema de istorie. Daca este un termen pe care nu il cunoaste, il poate cauta in DEX si apoi ii va fi usor sa il inteleaga in ansambulul frazei", ne-a precizat psihologul Loredana Panaitescu.

Schemele pot fi de mare ajutor in materie de invatat, mai ales la eseurile de la romana. Nu merita sa piarda t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro