"Cum sa fii fericit in Romania" ni s-a aratat la Targul Gaudeamus

Fragment din textul semnat de Gabriel Liiceanu Ecuatia paradoxala a fericirii Cand am citit selectia din Caietele lui Cioran care deschide acest volum, mi-am zis ca i-ar fi stat bine ca introducere la o carte intitulata De ce nu poti fi decat nefericit in Romania. Inseamna atunci ca paradoxala introducere pe care a ales-o editorul pentru un volum intitulat Cum sa fii fericit in Romania este o provocare si un pinten: daca accepti sa scrii despre fericire in Romania, atunci trebuie sa dovedesti ca fericirea este cu putinta intr-un loc consacrat istoric al nefericirii.

acum 36 luni (26 Nov 2017)

Volumul cuprinde texte semnate de Gabriel Liiceanu, Ioana Parvulescu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Anamaria Smigelschi, Andrei Plesu, Adriana Bittel, Dan Tapalaga, Jean A. Harris, Vlad Zografi, Clotilde Armand, Ariana Rosser Macarie, Andreea Rasuceanu, Andrei Cornea, Monica Pillat, Mihaela Coman, Horia-Roman Patapievici In loc de introducere este publicat, in volum, "Cioran despre (ne)fericire", iar in loc de incheiere: Punctul 7 din chestionarul lui Proust: "Fericirea pe care mi-o visez".

"Dragi prieteni - le spuneam intr-un e-mail colectiv scriitorilor pe care-i invitasem, din partea editurii, sa participe la volum -, Romania arata tot mai rau in ultima vreme si asta ne deprima si ne demotiveaza pe toti. Avem si motive de fericire (orice ar insemna asta) in Romania? Putem sa ne gasim un echilibru, putem descoperi insule de seninatate cu toate ca traim aici? Sigur ca da - daca ne gandim la cei care au ales de bunavoie Romania, parasindu-si tara de origine.

Le dadeam si "indicatii pretioase" viitorilor autori: In ciuda titlului de carte how to americana, nu am vrea de la dumneavoastra texte-reteta. Am vrea povesti: texte care sa ilustreze tema printr-un moment sau printr-o intamplare (fie si fictiva, se admite si literatura!), nu s-o "rezolve" direct.

Cineva mi-a replicat ca e o tema imposibila, dat fiind ca poti sa esuezi cu usurinta in clisee. Mi s-a parut ca formeaza impreuna un poliedru neregulat: fiecare fateta reflecta un fel de a trai fericirea in mijlocul nefericirii. Ca si pe vremea cand era doar un proiect, cred ca aceasta carte poate aduce inspiratie si speranta celor care o citesc, a scris Oana Barna.

Fragment din textul semnat de Gabriel Liiceanu

Ecuatia paradoxala a fericirii

Cand am citit selectia din Caietele lui Cioran care deschide acest volum, mi-am zis ca i-ar fi stat bine ca introducere la o carte intitulata De ce nu poti fi decat nefericit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro