Cum sa facem fata burnout-ului? | Cu romanul la psiholog

Cum sa facem fata burnout-ului? | Cu romanul la psiholog

Cei care sufera de burnout se simt coplesiti de presiunea de a raspunde cerintelor profesionale si, in timp, aceasta acumulare constanta de stres conduce la pierderea interesului si a motivatiei care au stat candva la baza activitatilor desfasurate la locul de munca Biochimistul Hans Selye a pus bazele conceptului de stres si, ulterior, pune bazele teoretice si practice pentru argumentarea sindromului general de adaptare, care se caracterizeaza printr- o evolutie in trei etape: de alarma, de rezistenta si de epuizare.

acum 102 luni (13 Jun 2016)

Suprasolicitarea profesionala sau oboseala cronica consta in epuizarea fizica, emotionala si mentala, cauzata de expunerea excesiva si prelungita la situatii stresante. Cei care sufera de burnout se simt coplesiti de presiunea de a raspunde cerintelor profesionale si, in timp, aceasta acumulare constanta de stres conduce la pierderea interesului si a motivatiei care au stat candva la baza activitatilor desfasurate la locul de munca

Biochimistul Hans Selye a pus bazele conceptului de stres si, ulterior, pune bazele teoretice si practice pentru argumentarea sindromului general de adaptare, care se caracterizeaza printr- o evolutie in trei etape: de alarma, de rezistenta si de epuizare.

Burnout-ul se dezvolta lent, fara simptome, si duce la epuizare emotionala si chiar la retragere sociala. Se manifesta printr-o stare de epuizare fizica, emotionala si mentala cauzata de implicarea pe termen lung in situatii solicitante emotional.

La acest stadiu se poate ajunge atunci cand avem asteptari prea mari, daca muncim mult, iar rezultatele lasa de dorit, cand ne simtim epuizati fizic si psihic, atunci cand suntem cinici oricand, cu oricine. Un alt semnal de alarma ar putea fi si furia indreptata catre ceilalti si, nu in ultimul rand, si aparitia sentimentelor de disperare si lipsei de speranta. Din punct de vedere fizic ajungem sa resimtim burnoutul prin diverse afectiuni psihosomatice, cum ar fi ulcer, cancer, boli ale pielii, dureri de cap etc. Combinatia cea mai buna, cea recomandata atat de medici cat si de psihologi este Regula celor 3 opt: 8 ore de munca, 8 ore de relaxare si 8 ore de odihna. ... Citeste intreg articolul pe evz.ro