Cum sa facem corect trecerea masinii de la iarna la primavara

Cum sa facem corect trecerea masinii de la iarna la primavara

Prioritara este schimbarea cauciucurilor de iarna cu cele de vara. Utilizarea anvelopelor de iarna pe temperaturi de vara implica riscuri mari pentru ocupantii masinii datorate faptului ca distanta de franare creste foarte mult sli implicit riscul producerii de accidente rutiere", explica Florin Marin Bogdan, sef de lucrari la Facultatea de Inginerie din Galati.

acum 36 luni (16 Feb 2018)

Prioritara este schimbarea cauciucurilor de iarna cu cele de vara. Recomandarea este sa avem jante pentru fiecare tip de cauciuc, respectiv fiecare anotimp. Daca schimbam anvelopele, este obligatoriu sa schimbam si vintilele cu unele noi, pentru a preintampina problemele datorate acestei componente foarte ieftine, de altfel.

Daca inlocuim anvelopele de pe masina cu unele noi, se recomanda parcurgerea a 100-200 de kilometri si apoi executarea operatiunii de echilibrare dinamica. "Recomandat este ca anvelopele de iarna sa nu fie folosite peste temperaturi de 15 grade Celsius. Utilizarea anvelopelor de iarna pe temperaturi de vara implica riscuri mari pentru ocupantii masinii datorate faptului ca distanta de franare creste foarte mult sli implicit riscul producerii de accidente rutiere", explica Florin Marin Bogdan, sef de lucrari la Facultatea de Inginerie din Galati.

Pe de o parte, profilul anvelopelor de iarna nu este optimizat pentru franare pe suprafete umede, iar pe de alta parte cauciucul utilizat la fabricarea lor este unul mai dur, care nu este potrivit pentru temperaturile din timpul verii.

La schimbarea anvelopelor de vara, se verifica si anul de fabricatie a acestora. Anvelopele cu varsta de peste 10 ani nu se recomanda pentru utilizare din motive evidente.

"La inlocuirea cauciucurilor de vara, se recomanda si o verificare a geometriei rotilor, iar daca este necesar, se va face o reglare corespunzatoare a acestora.

Cum putem evita deteriorarea sistemului de franare

Primavara, se recomanda sa se verifice si sa se curate locasurile din dreptul stergatorului, de sub capota automobilului. In timpul iernii, datorita faptului ca, odata cu zapada si umezeala, se formeaza namol in acele zone, care impiedica circulatia aerului sau poate conduce chiar la defectarea sistemului de actionare a stergatoarelor.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro