Cum s-au refacut calculele in Parlament dupa vacanta parlamentara

Cum s-au refacut calculele in Parlament dupa vacanta parlamentara

Dupa ultimele capturi de vara, progresistii au ajuns sa numere acum nu mai putin de 63 de parlamentari (42 de deputati si 21 de senatori), cifre care il pot lasa, oricand, pe Ponta fara scaunul de premier. UDMR, care a votat alaturi de PNL la sfarsitul sesiunii trecute, mai poate contribui cu inca 17 voturi, neafiliati, adica deputatii din PMP si cei care au fost cooptati de Mircea Geoana, cu alte 17 voturi, Grupul Democrat si Popular cu alte 17, iar Grupul Democrat si Popular cu 11 voturi. Nici asa Opozitia nu ar strange majoritatea de care ar avea nevoie pentru a da jos PSD de la guvernare, asigurata de 179 de voturi, iar liberalii impreuna cu celelate partide parlamentare care se afla in afara Puterii strang laolalta 179 de deputati.

acum 85 luni (11 Sep 2015)

Inceputul lui septembrie coincide si cu debutul unei noi sesiuni parlamentare dupa o perioada de doua luni in care alesii s-au aflat in vacanta. Un proverb romanesc din batrani care se aplica si in politica spune ca toamna se numara bobocii, iar vara nu a fost deloc blanda cu PSD, care a pierdut in doar doua luni nu mai putin de cinci parlamentari.

Deputatii Gheorghe Ciobanu si Aurel Vladoiu au incetat din viata, mandatele lor fiind vacantate, deputatul PSD Ion Ochi, pe care partidul l-a aparat in fata Justitiei, a demisionat, deputatul Nicolae Florin, a parasit PSD pentru a trece in tabara PNL, iar un alt senator, Marius Isaila, cercetat de DNA pentru trafic de influenta, a sarit, surprinzator, in barca UNPR, partid care activeaza deocamdata in grupul PSD.

Partidul lui Liviu Dragnea urmeaza sa-l scada de la numaratoarea din Senat si pe Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, care urmeaza sa plece pentru un salariu consistent la Curtea de Conturi. Daca PSD a pierdut cinci parlamentari, UNPR, partid aflat la guvernare alaturi de PSD si de ALDE (PC si PLR) a castigat toti atatia alesi, consolidandu-si, astfel, si mai mult pozitia in Parlament. Vicepremierul Gabriel Oprea a reusit sa atraga trei senatori de la celelalte partide cu care se afla la guvernare: Ilie Nastase (ALDE), senatorul Lucian Iliescu (ALDE) si Marius Isaila (PSD). Dupa ultimele capturi de vara, progresistii au ajuns sa numere acum nu mai putin de 63 de parlamentari (42 de deputati si 21 de senatori), cifre care il pot lasa, oricand, pe Ponta fara scaunul de premier. Pozitia UNPR este cu atat mai ingrijoratoare pentru PSD, dar mai ales pentru Victor Ponta, cu cat Opozitia, indeosebi PNL, pregateste o noua motiune de cenzura impotriva actualului Guvern, care ar putea trece lejer cu doar jumatate din voturile pe care se bazeaza UNPR in Parlament. Liberalii i-au adus in randurile lor pe deputatii Nicolae Florin (PSD) si pe Paul Dumbraveanu (independent) si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro