Cum s-au razboit pe viata si pe moarte Vasile Lupu si Matei Basarab. Ca intr-o tragi-comedie moderna, cei doi s-au impacat si au ridicat o "fantana a pacii"

Cum s-au razboit pe viata si pe moarte Vasile Lupu si Matei Basarab. Ca intr-o tragi-comedie moderna, cei doi s-au impacat si au ridicat o

El este format din Biserica "Invierea Domnului", construita in perioada 1644-1645, pe fundatii datand din secolul al XVI-lea, casa egumeneasca sau Casa Nifon, reconstituita in anul 1975 pe ruine datand din secolele al XV-lea, al XVI-lea si al XVII-lea, beciul primei case egumenesti, ce a fost construit in secolul al XV-lea, corp de chilii (latura de vest), ridicat in secolul al XVII-lea pe fundatii din secolul al XV-lea si refacut in secolul al XIX-lea, diduri de incinta cu urme de chilii, ce dateaza din secolul al XVII-lea, turnul clopotnita, ridicat in secolul al XVI-lea si corp de poarta, construit in secolul al XVII-lea.

acum 52 luni (31 Jul 2015)

Cel mai adesea, Vasile Lupu si Matei Basarab se razboiau din cauza imixtiunii puterii suzerane turcesti, dar si a intrigilor boieresti, care, potrivit izvoarelor istorice autohtone, ajungeau pana acolo incat detronau domnitorul.

Manastirea Stelea, lacas pentru calugari Lacasul de cult a fost Ctitorit de spatarul Stelea in 1582, atestata documentar printr-un hrisov al lui Mihnea Turcitul din 1582 si refacuta in 1645 de domnitorul moldovean Vasile Lupu pe locul biserici vechi. Pisania impodobita cu bourul moldovenesc, zidita in pronaosul bisericii, mentiona:

"Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, iata eu, robul si inchinatorul Io Vasile Voevod din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei. Acest sfant hram al Invierii lui Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hristos l-a facut mai inainte Stelea negustorul, unde zace si trupul raposatului parintelui meu, Nicolae Vel Aga. Iar acum cand mi-a daruit Dumnezeu domnia Tarii Moldovei, am daramat acea dintai Sfanta Biserica pana in temelii si cu ajutorul lui Dumnezeu am inceput s-o zidesc din nou, in zilele fratelui nostru, Io Matei Basarab Voevod, din mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Ungrovlahiei, si s-a savarsit, cu voia lui Dumnezeu, in luna lui septembrie 7 si anul 7154" (1645, n.r.). El este format din Biserica "Invierea Domnului", construita in perioada 1644-1645, pe fundatii datand din secolul al XVI-lea, casa egumeneasca sau Casa Nifon, reconstituita in anul 1975 pe ruine datand din secolele al XV-lea, al XVI-lea si al XVII-lea, beciul primei case egumenesti, ce a fost construit in secolul al XV-lea, corp de chilii (latura de vest), ridicat in secolul al XVII-lea pe fundatii din secolul al XV-lea si refacut in secolul al XIX-lea, diduri de incinta cu urme de chilii, ce dateaza din secolul al XVII-lea, turnul clopotnita, ridicat in secolul al XVI-lea si corp de poarta, construit in secolul al XVII-lea.

Fantana Pacii

Legenda spune ca dupa batalia d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro