Cum s-au nascut primele trei rase de iepuri 100% romanesti, create la Cluj si recunoscute oficial in toata lumea

Cum s-au nascut primele trei rase de iepuri 100% romanesti, create la Cluj si recunoscute oficial in toata lumea

Familie de Iepure de Cluj FOTO: Bothe Miklos Daca Uriasul de Transilvania este o rasa de talie mare, "fratele mai mic" - Iepurele de Cluj e de talie medie. "Originile Iepurelui Secuiesc dateaza inca din 2010, cand, ajungand la finalul studiilor univesitare am luat decizia de a-mi intocmi lucrarea de licenta la disciplina de Genetica din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca (Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca) - mai precis, abordand tema mecanismelor ereditare de transmitere a culorilor la iepurele de casa, Oryctolagus cuniculus. Din cadrul populatiei de baza facea parte un mascul robust de 5 kilograme, cu un fenotip de exceptie, de culoare thuringian, purtator de gene olandeze, respectiv cateva femele de culoare chinchilla", scrie cercetatorul pe blogul sau, iepurelesecuiesc.blogspot.ro. Mai puteti citi: FOTO "Uriasul de Transilvania", prima rasa de iepure din Romania pe cale de a fi omologata, este campion european in Germania Geneticianul clujean Valentin Petrescu-Mag (33 de ani) a participat, in urma cu o luna, la Campionatele Europene de Animale Mici si Mijlocii din Leipzig (Germania), unde patru exemplare din nou creata rasa "Urias de Transilvania" au primit titlul de campion.

acum 94 luni (18 Apr 2016)

"Avem trei rase romanesti recunoscute de Agentia Nationala de Zootehnie care sunt si standardizate european si national.

Agentia Nationala de Zootehnie este acea structura din cadrul Ministerului Agriculturii care se ocupa cu recunoasterea raselor si hibrizilor pentru productie. Mai este locul unde Petrescu-Mag depusese in urma cu vreo 3 ani un dosar stufos cu tot felul de acte pentru omologarea primei rase de iepure romanesc pe care l-a creat pentru familie.

De atunci a mers cu Uriasul prin lume, la competitii, iar pufosul alb cu extremitati ciocolatii (de culoare inchisa, ca pot sa fie de mai multe culori) le-a placut atat de mult strainilor incat l-au facut campion european la Leipzig (Germania) in 2012 si Metz (Franta) in 2015.

"Toate trei sunt ale noastre, iar trei rase nu sunt prea multe pentru o tara de suprafata Romaniei. Fiecare rasa, odata aparuta, trebuie conservata, pastrata, pentru ca nu se stie care dintre ele poate sa devina la un moment dat unica printr-o serie de gene de negasit la alte rase", afirma geneticianul Petrescu-Mag. In demersul lor au fost ajutati de zeci de crescatori de animale din toate zonele tarii.

De la stanga la dreapta: Valentin Petrescu-Mag, Octavian Ciucas, Botha Miklos, Rakossy Zsigmond. la o expozitie de animale, din Bucuresti FOTO: arhiva lui Valentin Petrescu-Mag/Facebook Un urias nu ca-n povesti

Valentin Petrescu-Mag este un cercetator genetician din Cluj care in urma cu vreo 5 ani incepea, in propria gospodarie, crearea primei rase romanesti de iepuri. L-a botezat Uriasul de Transilvania deoarece de la varful botului pana la baza cozii - cum se masoara un iepure - avea o lungime de vreo jumatate de metru, 60 de centimetri. Dar, pe scurt, se trage din "tati" din trei rase: Pestrit urias, Urias gri, Californian si Iepurele rustic romanesc - acesta din urma nu este o rasa, ci un metis sau, mai simplu, e ie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro