Cum s-au coalizat cei mai activi luptatori impotriva Ordonantei 13, dupa noua luni de la protestele #rezist. "Cream un spatiu Schengen al grupurilor civice"

Cum s-au coalizat cei mai activi luptatori impotriva Ordonantei 13, dupa noua luni de la protestele #rezist.

Vreau sa fiti constienti ca lumea se uita la voi si sunteti luat in serios si de aceia care nu vor sa se schimbe nimic in Romania, de aceea exista si o propaganda impotriva dumneavoastra", a spus Raimar Wagner, director de proiecte pe Romania a fundatiei germane. Nu e de ajuns sa votezi o data la patru ani Alaturi de organizatiile care #rezista au fost prezenti si cei de la Platforma Romania 100, prin Dragos Pislaru, fostul ministru al Muncii din guvernarea condusa de Dacian Ciolos. Media de varsta a celor prezenti a fost in jur de 35 de ani FOTO Traian Deleanu Alaturi de el, printre ceilalti 100 de activisti, s-au aflat si cei de la Geeks for Democracy, organizatie "responsabila" de initiativa recentelor actiuni prin care sunt aduse multumiri miilor de magistrati care au semnat impotriva modificarilor legilor Justitiei, in forma pe care o propune actualul Executiv. Cei de la Geeks for Democracy mai au, insa, si alte numeroase proiecte apropiate de jocul politic, dupa cum a fost programul de instruire a observatorilor de la alegerile parlamentare de anul trecut.

acum 64 luni (16 Oct 2017)

Caracterizata drept cea mai mare intalnire a societatii civile din Romania contemporana, intalnirea a avut loc intre 13 si 15 octombrie la Sibiu. Miscarea civica Initiativa Romania, cu sustinerea Fundatiei Friedrich Naumann pentru Libertate, a reusit sa stranga la discutii 100 de reprezentanti a 15 organizatii civice din intreaga tara. Pentru opt dintre aceste organizatii reuniunea de la Sibiu a fost a doua de acest gen, dupa ce, in primavara acestui an, cele opt au aderat la asa-numitul protocol de colaborare "Contract Romania".

"Este o realitate ca, dupa 1989, au fost foarte rare momentele de solidaritate civica sau politica, de incredere reciproca in randul romanilor. Toate organizatiile civice nascute marilor astfel de momente au sucombat pentru ca nu s-au dus inspre o lupta pozitiva. Au stiut impotriva a ce lupta, dar nu au stiut si pentru ce lupta", a explicat, in fata celor reuniti la Sibiu, Mihai Politeanu, membru fondator al Initiativei Romania si unul dintre cei care a pus bazele "Contractului Romania". Gandit ca o platforma nationala deschisa grupurilor civice, protocolul de colaborare care a fost deja semnat de opt organizatii civice, enumera patru obiective. Apararea independentei justitiei si lupta impotriva coruptiei, alaturi de apararea si promovarea libertatilor individuale in contextul unui stat laic sunt doua dintre aceste obiective, considerate de importanta imediata. Acestor obiective li se mai adauga crearea si operationalizarea unei retele nationale de grupuri civice in toata tara, precum si in diaspora, capabile sa reactioneze la teme de interes national, dar si liberalizarea si reforma legislatiei electorale si a finantarii partidelor politice. In cadrul platformei partenerii sunt egali, aceasta fiind deschisa tuturor organizatiilor mai mult sau mai putin formale, dar care impartasesc aceleasi valori ca si noi", a mai aratat Mihai Politeanu. Mihai Politeanu, fondator al Initiativa Romania, caracterizeaza platforma discutata la ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro