Cum s-au aliat pentru prima data romanii cu rusii pentru a-i opri pe mongolii lui Genghis Han

Cum s-au aliat pentru prima data romanii cu rusii pentru a-i opri pe mongolii lui Genghis Han

Mai toti istoricii ii considera pe acestia romani, cel mai cunoscut brodnic fiind voievodul Ploscanea, cel care a luptat cu armata sa in batalia de la Kalka, din anul 1223, de partea principatelor de pe teritoriul actual al Rusiei. Batalia de la Raul Kalka a avut loc la data de 31 mai 1223 intre Imperiul mongol si principatele de pe teritoriul Rusiei, sprijinite de cumani si brodnici.

acum 78 luni (27 Sep 2016)

Mai toti istoricii ii considera pe acestia romani, cel mai cunoscut brodnic fiind voievodul Ploscanea, cel care a luptat cu armata sa in batalia de la Kalka, din anul 1223, de partea principatelor de pe teritoriul actual al Rusiei.

Cum rusii au fost invinsi de mongoli, Ploscanea a luat decizia de a le preda tatarilor mai multi principi rusi.

"Si acolo brodnicii erau cu tatarii, si al lor voievod Ploscanea, ceea ce ar putea insemna ca Ploscanea era de partea tatarilor", se arata in Cronica lui Nestor.

Batalia de la Raul Kalka a avut loc la data de 31 mai 1223 intre Imperiul mongol si principatele de pe teritoriul Rusiei, sprijinite de cumani si brodnici. Mongolii erau condusi de Subutai si Jebe, iar trupele ruse erau conduse de Mstislav cel Viteaz si Mstislav al III-lea al Kievului.

Generalii tatari Subotai si Jebe au cerut permisiunea liderului Genghis Han de a patrunde cu armata prin muntii Caucaz, dupa ce au cucerit Irakul Persan. Armata slava sprijinita de cumani si brodnici i-au invins in prima faza pe mongoli, insa replica acestora a venit pe malurile raului Kalka.

Mstislav cel Viteaz si aliatii sai cumani au fost invinsi de mongoli, acestia din urma reusind sa captureze mai multi principi slavi, printre care s-a numarat si Mstislav al Kievului. Acestia au fost executati de tatari, singurul principe important ce a reusit sa scape de moarte fiind Mstislav cel Viteaz.

Batalia de la raul Kalka a reprezentant o lovitura grea pentru armata slava, care pierdut conform unor istorici nu mai putin de 50.000 de soldati.

"Restul campaniei lui Subedai a intrat in analele istoriei militare ca una dintre cele mai mari aventuri ale razboaielor de cavalerie", asa a descris istoricul Robert Marshall batalia castigata de armata mongola.

"Infrangerea rusilor a reprezentant un adevarat recul in istoria lor, fiind nevoiti sa fie supusi ai tatarilor timp de mai bine de 300 de ani. Rusii au reus... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro