Cum s-au ales moldovencele cu eticheta de "cele mai frumoasele sclave ale amantilor", iar moldovenii cu "buni la stat dijeaba" - explicatii ale specialistilor

Cum s-au ales moldovencele cu eticheta de

Daca vorbim de Moldova, cu siguranta gandul ne duce catre personalitatile proeminente din istoria si literatura romana, cum ar fi Stefan cel Mare, Ion Creanga, Vasile Alecsandri si foarte multi altii, dar si la manastirile care au facut aceasta regiune celebra nu numai in tara, ci si in lume. La randul sau, Alexandre Maurice Blanc de La Nautte, conte d'Hauterive, le descria pe moldovence, cam tot pe atunci, extrem de geloase si ca in fiecare an erau 30 de soti otraviti de suspicioasele lor neveste. "Moldovenii plecau de saracie, erau dezradacinati si e limpede ca omul care pleaca de acasa nu mai are echilibrul locului natal, are tot soiul de purtari mult mai libere si da in vileag lucruri pe care acasa le reprima", a explicat etnologul Serban Anghelescu felul in care au luat nastere stereotipurile. Nascut la Dolhasca, in Moldova, actorul Alexandru Arsinel a descris pentru Adevarul cum vede el profilul locuitorului zonei: "Moldoveanul e o fire mai melancolica, mai sensibila, poate si vicisitudinile prin care a trecut ani de zile i-au dat o sensibilitate mai speciala si un fel de a gandi, mai profund, mai serios.

acum 108 luni (26 Feb 2015)

Daca vorbim de Moldova, cu siguranta gandul ne duce catre personalitatile proeminente din istoria si literatura romana, cum ar fi Stefan cel Mare, Ion Creanga, Vasile Alecsandri si foarte multi altii, dar si la manastirile care au facut aceasta regiune celebra nu numai in tara, ci si in lume.

Mandria de moldovean

La randul sau, publicistul Liviu Antonesei apara cauza moldovenilor, spunand ca aici se regaseste cea mai mare densitate de personalitati pe metrul patrat.

"Daca ne uitam pe o harta a Romaniei unde sunt scrise personalitatile care erau pe vremea noastra in scoli, vezi ca, daca o iei de la Suceava la Botosani, Dorohoi, Iasi pana pe la Barlad, e plin de personalitati.

Stereotipuri fortate depsre moldoveni

In schimb, publicistul Cezar Paul Badescu, care este si blogger "Adevarul", a tratat in scrierile sale problema imaginii proaste pe care o au moldovenii la nivel de perceptie, considerand acest lucru tot un stereotip.

"Despre moldoveni se spune ca sunt lenesi, nespalati si, in general, oameni de proasta calitate. Nu conteaza ca un Eminescu, un Enescu sau un Iorga au fost si ei moldoveni si nu au parut deloc lenesi... Acest stereotip este in mod clar de data recenta si ar putea sa aiba explicatia in faptul ca indivizii care au migrat din Moldova in restul tarii, in perioada foametei de dupa razboi, au fost in general cei mai amarati, cei din coada societatii. (Tin minte ca, in fata blocului din copilaria mea, cineva povestea la un moment dat cum cutare "se tine cu o moldoveanca" - si toti au inceput sa-l priveasca pe respectivul cu invidie si respect.)", sustine Cezar Paul Badescu.

Moldovencele sunt cele mai frumoase

Este recunoscut faptul ca in Romania s-a acreditat ideea ca femeile din Moldova le intrec pe femeile din celelalte regiuni prin frumusete. Si totusi, femeile sunt u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro