Cum s-a transformat un ateu in pictor de icoane si biserici. Vasile Negus: "Cand credeam ca o sa mor, disperat, am cerut ajutorul lui Dumnezeu"

"Sunt daruri pe care omul le primeste nativ si daruri ce le poate primi si pe parcursul vietii, iar in cazul meu, darul de a picta, poate mai intai de a desena, a fost destul de precoce, si cred ca cel mai sigur imi amintesc ca aveam vreo 4-5 ani, adica imi revine in minte mereu o imagine, ca un "flash memory", cand ma vad cu o hartie in fata si un creion, imitand sau incercand sa-l copiez pe un alt frate al meu mai mare cu cativa ani, ce si el desena ceva pe hartie", spune artistul. Am aceasta mare misiune de "a vorbi" despre Adevar si fericire prin "culoare", si cred ca nu gresesc daca completez si voi spune, ca inseamna mai departe si celelalte la un loc, adica si un mod de a trai viata pentru adevarata viata, si aproape singurul mod de a-mi castiga existenta si pentru mine dar si pentru familia mea, si inclusiv un mod de a-mi petrece timpul, poate cel mai mult cu aceasta, dar petrecerea mea este totuna cu inmultirea talantului", explica acesta.

acum 94 luni (5 Sep 2016)

De unul singur ar fi extrem de greu, considerand ca pictorul are si dar si har de la Dumnezeu, practic ar trebui sa reinventeze de la zero canoanele si tehnica icoanei, care s-au stabilit in sute de ani", spune Vasile Negus. De fel din comuna damboviteana Pietrosita, Vasile Negus a inceput sa deseneze de la 4 ani, avand doar o hartie in fata si un creion, imitand sau incercand sa-l copieze pe un alt frate al sau mai mare. "Sunt daruri pe care omul le primeste nativ si daruri ce le poate primi si pe parcursul vietii, iar in cazul meu, darul de a picta, poate mai intai de a desena, a fost destul de precoce, si cred ca cel mai sigur imi amintesc ca aveam vreo 4-5 ani, adica imi revine in minte mereu o imagine, ca un "flash memory", cand ma vad cu o hartie in fata si un creion, imitand sau incercand sa-l copiez pe un alt frate al meu mai mare cu cativa ani, ce si el desena ceva pe hartie", spune artistul. Am aceasta mare misiune de "a vorbi" despre Adevar si fericire prin "culoare", si cred ca nu gresesc daca completez si voi spune, ca inseamna mai departe si celelalte la un loc, adica si un mod de a trai viata pentru adevarata viata, si aproape singurul mod de a-mi castiga existenta si pentru mine dar si pentru familia mea, si inclusiv un mod de a-mi petrece timpul, poate cel mai mult cu aceasta, dar petrecerea mea este totuna cu inmultirea talantului", explica acesta. "Cred ca daca m-ati fi intrebat cand aveam peste 20 de ani, de fapt pana sa se produca in viata mea marea schimbare, as zice ca descoperirea cu adevarat a sensului vietii care a devenit si scopul meu, si care nu poate fi altul pentru un om decat perspectiva vesniciei ce-l asteapta, as fi raspuns atunci, cand nu aveam deloc aceasta perspectiva, pentru ca nu credeam ca exista ceva cu adevarat, decat numai daca se vede, se aude sau poate fi demonstrat, as fi raspuns ca mai ales pictura si arta in general, pentru mine, erau mai mult decat un mod de viata. Acum, viata mea as putea s-o impart in doua: perio... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro