Cum s-a transformat Turda dintr-un oras municitoresc in statiune

In anul 1989, Turda era un oras muncitoresc cenusiu, acoperit de praful alb produs de fabrica de ciment, care se depunea zi de zi pe acoperisurile caselor si in plamanii oamenilor. Oamenii au ocazia sa viziteze vestigii precum un altar sculptat in urma cu cateva secole de minerii din Turda ori un crivac de lemn, folosit pentru extragerea bulgarilor de sare din puturile de mina. Aceasta legiune era o unitate de elita a armatei romane, singura care a primit permisiunea de a se organiza si de a lupta dupa modelul falangei macedonene, model care l-a tranformat pe Alexandru Macedon intr-un rege de neinvins.

acum 71 luni (14 Dec 2014)

In urma cu 25 de ani, era un oras cu o industrie poluanta si muribunda, care nu oferea nici un fel de perspective locuitorilor sai. In anul 1989, Turda era un oras muncitoresc cenusiu, acoperit de praful alb produs de fabrica de ciment, care se depunea zi de zi pe acoperisurile caselor si in plamanii oamenilor.

Turda era unul dintre locurile in care "productia" de silicoza, una dintre cele mai cumplite boli de plamani, atingea noi recorduri. Insa, treptat, fabricile cu mii de angajati au disparut, iar acum 15 ani, Turda se confrunta cu valuri de someri.

Pe de alta parte, cu ajutorul fondurilor europene, a fost reabilitate vechea salina, afla in exploatare inca din Evul Mediu si extinsa in perioada Habsburgilor. Acum, din Salina Turda nimeni nu mai extrage un gram de sare. Inceputul a fost unul modest, insa acum, in mina, vin mii de turisti in fiecare saptamana, atrasi de calitatile aerosolilor din salina, care ajuta la vindecarea bolilor respiratorii.

Oamenii au ocazia sa viziteze vestigii precum un altar sculptat in urma cu cateva secole de minerii din Turda ori un crivac de lemn, folosit pentru extragerea bulgarilor de sare din puturile de mina. Un alt element interesant este dat de faptul ca, intr-unul dintre puturile salinei exista un lac subteran, cu o insula din sare, pe care a fost amenajat un debarcader.

Salina Turda a fost declarata de mai multi specialisti in turism drept unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Romania. Ea a fost promovata fie prin intermediul unor reportaje realizate de televiziunea publica din Japonia, de CNN sau de Weather Channel, fie prin productii cinematografice. In Turda poate fi vizitat si vechiul palat princiar, folosit odinioara, de exemplu, de principi si de catre elita nobiliara a Transilvaniei. "Printre exponatele cele mai de seama as putea mentiona un mormant princiar germanic, ce apartinea populatiei gepide si care a fost descoperit in incinta castrului romanic, refolosit ca loc de... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro