Cum s-a transformat criticul literar Zoe Dumitrescu-Busulenga in maica Benedicta

Nu multa lume stie ca istoricul si criticul literar Zoe Dumitrescu - Busulenga este un model pentru cei care doresc sa descopere adevarata esenta a credintei in Dumnezeu. Explicatia preotilor: "Cand ne rugam suntem in lumina divina si suntem insetati de lumina" Secretele spovedaniei si ce reprezinta, de fapt, marturisirea pacatului: "Nu este un rechizitoriu.

acum 59 luni (16 Aug 2015)

Nu multa lume stie ca istoricul si criticul literar Zoe Dumitrescu - Busulenga este un model pentru cei care doresc sa descopere adevarata esenta a credintei in Dumnezeu.

Activitatea pentru care a fost consacrata nu are legatura cu biserica insa, in timp, a descoperit fascinatia oferita de puterea divina si a decis sa-i ia calea. Si de la el am inceput sa aflu de rugaciunea inimii.

O viata dedicata culturii

Zoe Dumitrescu Busulenga s-a nascut pe data de 20 august 1920, la Bucuresti. Studiaza la Scoala Centrala din Bucuresti, dar ia si lectii de muzica la Conservatorul "Pro-arte".

Datorita implicarii sale in viata culturala, devine membra a Academiei Romane, Academiei de Stiinte si Studii Europene din Franta sau director al Scolii Romanesti de la Roma.

Cea mai mare parte din activitatea vietii sale i-a dedicat-o poetului national Mihai Eminescu. Intre 1964 si 1989 ea publica patru mari volume in care este analizata minutios viata si opera marelui poet.

A imbratisat viata monahala

Dupa anul 2000, intelectuala Zoe Dumitrescu decide sa se dedice vietii monahale. Atmosfera din cadrul sfantului lacas ii era destul de cunoscuta, in tinerete Zoe Dumitrescu pribegind prin aceste locuri sfinte cu prietenii sai.

"Venirea la Varatec a fost o intamplare, sa zicem. Totul e facut de sus. Din ce in ce mai mult m-am apropiat de Varatec, am cunoscut Varatecul, am cunoscut celelalte manastiri dimprejur, m-am imprietenit cu preotii, cu staretii, cu calugarii" evoca intelectuala in amintirile sale, citate de site-ul cuvantul-ortodox.ro.

Cu cativa ani inainte de a trece in nefiinta, Zoe Dumitrescu Busulenga decide sa se apropie cu adevarat de Dumnezeu. Astfel, ea se calugareste sub numele de maica Benedicta si va purta acest statut pana in clipa mortii, 20 mai 2006. Trupul neinsufletit ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro