Cum s-a schimbat Romania la un an dupa victoria lui Iohannis
Dupa ce mii de romani din diaspora nu au reusit sa voteze, din cauza numarului redus de sectii de votare (sub 300), alegatorii l-au mandatat pe noul presedinte sa realizeze debarcarea lui Ponta, dar si sa contribuie la o solutie pentru respectarea dreptului constitutional de a alege. Insa, Parlamentul dominat de PSD a amanat, timp de un an de zile, dezbaterile si a votat, pe ultima suta de metri un proiect cu destule semne de intrebare. Proiectul de lege, asumat de liderii partidelor parlamentare in baza unor consultari care au avut loc la Cotroceni in mai, prevede ca, la solicitarea instantelor, a organelor de urmarire penala ori a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si al securitatii nationale, cu autorizarea prealabila a judecatorului, furnizorii de retele publice de comunicatii si de retele electronice destinate publicului pun la dispozitia acestora, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare.
Inlocuirea lui Victor Ponta din functia de premier si votul prin corespondenta sunt doua dintre solicitarile alegatorilor devenite realitate.
Klaus Iohannis a castigat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 16 noiembrie 2014 in fata lui Victor Ponta, pe fondul nemultumirilor opiniei publice fata de modul in care premierul de atunci a gestionat votul romanilor din strainatate. Dupa ce mii de romani din diaspora nu au reusit sa voteze, din cauza numarului redus de sectii de votare (sub 300), alegatorii l-au mandatat pe noul presedinte sa realizeze debarcarea lui Ponta, dar si sa contribuie la o solutie pentru respectarea dreptului constitutional de a alege.
La un an de zile dupa alegeri, Ponta nu mai este premier, iar Romania are un guvern de tehnocrati condus de Dacian Ciolos. In Parlament, au esuat doua motiuni de cenzura depuse de PNL.
Pana la urma, demisia lui Ponta a fost provocata de seful PSD, Liviu Dragnea, dupa ce 25.000 de romani au cerut-o in strada, in contextul manifestatiilor provocate de tragedia de la clubul Colectiv. Consultarile de la Cotroceni, pentru formarea unui nou Executiv, au inclus in premiera si discutii cu reprezentantii societatii civile, pe langa cele cu partidele politice.
Prioritatile guvernului de tehnocrati
Marti seara, Klaus Iohannis a descins la Palatul Victoria pentru prima data de cand este presedinte. El a condus sedinta de instalare a Guvernului Ciolos, care a avut loc imediat dupa depunerea juramantului de catre noii ministrii, la palatul Cotroceni. Noul Executiv condus de Ciolos, format exclusiv din tehnocrati, are cateva prioritati care corespund asteptarilor opiniei publice: organizarea corecta a alegerilor din 2016, deschiderea catre societate si catre Parlament, independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei si sustinerea in continuare a cresterii economice. Nu este, insa, o ecuatie simpla: o parte dintre prioritati, cum ar fi organizarea alegerilor, tin direct de ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro