Cum s-a sacrificat generalul Friedrich von Veterani ca sa apere Banatul de atacurile turcilor

Cum s-a sacrificat generalul Friedrich von Veterani ca sa apere Banatul de atacurile turcilor

La data de 13 iulie 1688 a fost inaintat la gradul de "Feldmarschalleutnant", iar la scurt timp a pornit sub comanda marchizului de Baden de-a lungul malului drept al Dunarii, catre Belgrad. Si-a folosit toata influenta pe care o avea la Curtea de la Viena pentru a intari acest oras, iar cand nu a mai primit bani, a dat din buzunarul propriu pentru ca Lugojul sa aiba intarituri cat de cat demne de a rezista turcilor.

acum 38 luni (30 Jan 2018)

Dar era si un om afectuos, sensibil in relatiile de familie". A luptat impotriva turcilor in mai multe locuri din Europa, insa cariera sa militara avea sa se si incheie in Banatul de astazi, mai exact in fostul judet Severin.

In timpul celei de-a doua asedieri a Vienei, de catre otomani, Veterani a aparat unul dintre podurile de peste Dunare, apoi a participat la mai multe campanii. In 1684, pe cand servea sub comanda lui Antonie Von Caraffa, s-a evidentiat in lupta pentru Neuhausel, in care a resit sa elibereze mai multe regimente de dusmani. La data de 13 iulie 1688 a fost inaintat la gradul de "Feldmarschalleutnant", iar la scurt timp a pornit sub comanda marchizului de Baden de-a lungul malului drept al Dunarii, catre Belgrad.

In Batalia de la Vidin din 1689 a fost ranit si a primit comanda cetatii Nissa, pe care a aparat-o cu succes de mai multe atacuri. La 16 august 1690 a fost inaintat in gradul de general de cavalerie. In 1691 Veterani a cucerit Lipova si de atunci nu a incetat sa apere Banatul de atacurile hoardelor turcesti.

In aceeasi perioada elibereza Lugojul de sub dominatia turcilor si face tot ce ii sta in putinta pentru a fortifica acest oras.

"A tinut foarte mult la Lugoj, oras pe care il eliberase de sub turci cu cativa ani inainte. Si-a folosit toata influenta pe care o avea la Curtea de la Viena pentru a intari acest oras, iar cand nu a mai primit bani, a dat din buzunarul propriu pentru ca Lugojul sa aiba intarituri cat de cat demne de a rezista turcilor. Mai mult, desi era constient in ziua Bataliei de la Lugoj ca turcii ii coplesesc in raport de 13 la 1 pe Imperiali, Veterani a preferat sa moara cu sabia in mana, in loc sa fuga din fata puhoiului otoman. Pentru toate acestea, generalul conte Veterani merita toata aprecierea si recunostinta noastra, chiardaca ele vin la mai mult de trei secole distanta", arata scriitorul Cristian Ghinea pe blogul sau. Si critica lipsa de finantare in scrisorile adre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro