Cum s-a realizat "La Moara cu noroc" cel mai grandios film al timpului sau: "A fost o minune de la Dumnezeu!"

Cum s-a realizat

Pe 26 ianuarie s-au implinit 60 de ani de la premiera nationala a peliculei "La Moara cu noroc", film-etalon al cinematografiei romanesti, care a concurat si pentru Palme d'Or in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului International de la Cannes, desfasurat intre 2 si 17 mai 1957. Filmul a avut un buget de 5.474.000 de lei, record al timpului, iar spectacolul de gala al filmului, gazduit de cinematograful bucurestean "Patria" a fost, de asemenea, cel mai grandios eveniment de acest fel organizat pana atunci. "De ce se ajunge de la un scenariu foarte bun la un film mediocru (cum este cazul, dupa parerea noastra, cu filmul Moara cu noroc) Cum nu sunt critic cinematografie, competenta mea poate fi usor pusa la indoiala si consideratiile de rnai jos cu usurinta contestate. Stiu ca unui regizor ii este permisa o oarecare libertate fata de textul literar de la care se porneste turnarea unui film, dar numai in cazul in care necesitatile cinematografice o impun, ceea ce nu a fost neaparat necesar la Moara cu noroc (de ce i-o fi spunand Moara cu noroc se intreaba nedumerit spectatorul, pentru ca nici o secventa nu explica titlul filmului), nuvela foarte cinematografica in sine dupa parerea noastra", nota scriitorul in numarul din martie 1957 al revistei "Film".

acum 85 luni (6 Feb 2017)

Pe 26 ianuarie s-au implinit 60 de ani de la premiera nationala a peliculei "La Moara cu noroc", film-etalon al cinematografiei romanesti, care a concurat si pentru Palme d'Or in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului International de la Cannes, desfasurat intre 2 si 17 mai 1957.

Dupa ce realizase primele sale filme de fictiune in coregie, cu Jean Georgescu ("In sat la noi", 1951),

Marietta Sadova ("Mitrea Cocor", 1952) si Sica Alexandrescu ("O scrisoare pierduta", 1954), Victor Iliu a atacat pentru prima oara o partitura pe cont propriu. Pe parcursul anului 1955 au fost realizate, succesiv, doua scenarii literare dupa nuvela lui Ioan Slavici, de catre Alexandru Struteanu si Titus Popovici, ambele fiind achizitionate de conducerea Studioului Cinematografic Bucuresti. "La Moara cu noroc" a intrat in productie la 1 martie 1956, iar filmarile au avut loc intre 2 aprilie si 11 august.

Filmul a avut un buget de 5.474.000 de lei, record al timpului, iar spectacolul de gala al filmului, gazduit de cinematograful bucurestean "Patria" a fost, de asemenea, cel mai grandios eveniment de acest fel organizat pana atunci. Operatorii studioului "Alexandru Sahia" au filmat festivitatea premierei si, dupa o developare rapida in laboratorul "Floreasca", au prezentat, la sfarsitul proiectiei filmului, imaginile in care spectatorii din sala s-au regasit pe ecran. Desi au trecut sase decenii de atunci, Ioana Bulca isi aminteste perfect acea seara, in care s-a imbracat "poate prea spectaculos pentru varsta mea". Pentru actrita in varsta de 81 de ani, un mare talent cinematografic, dar valorificat destul de rar, de-a lungul timpului, rolul Anei reprezinta "o minune de la Dumnezeu". Venisem de la Sibiu, eram un copil, nu stiam mai nimic. La fel, Ovidiu Gologan, operatorul, si-a dat seama cat de bine poate aseza lumina pe chipul meu. Statea cu mainile la spate, cu fata usor inclinata, cu un zambet bun si discret. Era cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro