Cum s-a pricopsit Academia Romana cu un palat aristocratic de 30 de milioane de euro a carui intretinere costa o avere

Cum s-a pricopsit Academia Romana cu un palat aristocratic de 30 de milioane de euro a carui intretinere costa o avere

La numai sapte kilometri de orasul Tecuci, pe drumul european E85, se afla o adevarata minunatie arhitectonica, mult prea putin cunoscuta publicului larg (in ultimii 80 de ani a fost accesibila doar cu aprobari speciale de la activul PCR, apoi de la ArcelorMittal): palatul de la Tiganesti, edificiu construit de poetul-boier Costache Conache si stapanit apoi de un domnitor al Moldovei si de un prefect de judet. "Renovare" cu balustrazi de inox a unei cladiri de patrimoniu FOTO DCPC Galati Este montata o copertina hidoasa din tabla la intrare, se construiesc o serie de terenuri de sport si o piscina pentru "clasa muncitoare" (de fapt pentru activisti si sefi, caci palatul este transformat intr-un soi de cuibusor de nebunii pentru potentatii vremurilor), un restaurant si multe altele.

acum 75 luni (22 Nov 2016)

La numai sapte kilometri de orasul Tecuci, pe drumul european E85, se afla o adevarata minunatie arhitectonica, mult prea putin cunoscuta publicului larg (in ultimii 80 de ani a fost accesibila doar cu aprobari speciale de la activul PCR, apoi de la ArcelorMittal): palatul de la Tiganesti, edificiu construit de poetul-boier Costache Conache si stapanit apoi de un domnitor al Moldovei si de un prefect de judet. Se afla pe un teren de 4,5 hectare, partial amenajat ca parc (dar cea mai mare parte lasat de obeliste si folosit ca pasune pentru animalele satenilor) si are o suprafata construita imensa: peste 12.900 de metri patrati, adica este mai mare decat un stadion de fotbal cu tot cu teren si cu tribune.

Este estimat la 30 de milioane de euro, adica dublu fata de pretul cu care a fost vandut combinatul siderurgic de la Galati, in patrimoniul caruia se afla in momentul privatizarii. Palat domnesc, apoi cuibusor de nebunii pentru comunisti

A ajuns in proprietatea Academiei Romane in anul 1900, multumita lui Tache Atanasiu, cunoscut ca prefect al Tecuciului, care l-a donat prin testament, cerand la schimb ca acolo sa fie infiintata o scoala de agricultura care sa aduca prosperitate in zona.

De altfel, Academia Romana a indeplinit dorinta donatorului, iar pana in 1947 (cand totul a fost confiscat fara titlu de catre stat) acolo a functionat, prin Fundatia "Dimitrie Tache Atanasiu", o scoala care a furnizat zonei Moldovei cateva sute de specialisti in tehnologia agrara.

Trebuie mentionat ca Atanasiu avea palatul din anul 1888, cand il cumparare, cu tot cu mosia Tiganesti de la beizadeaua Emanoil Vogoride, fiul fostului domnitor moldovean Nicolae Vogoride (fiul lui Stefan Vogoride, fostul parcalab de Galati) si al Ecaterinei Cocuta Conachi (fiica lui Costache Conachi, cel care a construit imensul palat in stil neoclasic).

Si in 1940 se face renovari impo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro