Cum s-a negociat terenul din Bulevardul Expozitiei pe care va fi edificata cea mai mare moschee din Europa crestina

Cum s-a negociat terenul din Bulevardul Expozitiei pe care va fi edificata cea mai mare moschee din Europa crestina

Pentru edificarea impunatorului lacas de cult, Romania a oferit gratuit Turciei un teren de 11.000 de metri patrati, in valoare de 3,9 milioane de euro, in apropierea Centrului Expozitional Romexpo. Conform acesteia, pamantul ramane in proprietatea Secretariatului de Stat pentru Culte, iar Muftiatul, care se va ocupa de ridicarea moscheii, are drept de folosinta gratuita timp de 49 de ani. Moscheea si complexul care inconjoara lacasul de cult vor benficia de o multitudine de facilitati, printre care salon multifunctional, biblioteca, sali de conferinte, locuinte de serviciu, camere pentru oaspeti, local pentru tineri si centru de fitness.

acum 36 luni (22 May 2017)

Pentru edificarea impunatorului lacas de cult, Romania a oferit gratuit Turciei un teren de 11.000 de metri patrati, in valoare de 3,9 milioane de euro, in apropierea Centrului Expozitional Romexpo. Acesta a cerut identificarea terenurilor necesare pentru doua constructii, adica pentru un centru cultural sau moschee si pentru un cimitir care sa deserveasca comunitatea musulmana din zona Capitalei. Aceasta tema a ramas insa intr-un con de umbra pana in 2011 cand, potrivit unor surse politice, presedintele Traian Basescu, intr-o intrevedere cu Erdogan, si-a dat acordul verbal pentru construirea moschei. Pana la urma, in 2015, Guvernul Ponta, prin RA-APPS, a gasit terenul pentru acest lacas de cult: pe Bulevardul Expozitiei, numerele 22-30. Potrivit Hotararii numarul 372 din 27 mai 2015, 11.000 de metri patrati au fost alocati pentru moschee.

Conform acesteia, pamantul ramane in proprietatea Secretariatului de Stat pentru Culte, iar Muftiatul, care se va ocupa de ridicarea moscheii, are drept de folosinta gratuita timp de 49 de ani.

Ulterior, in 11 aprilie 2016, Primaria Sectorului 1 a eliberat certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din Romania intentioneaza sa o construiasca pe Bulevardul Expozitiei nr.

Tot Primaria sectorului 1 a conditionat eliberarea autorizatiei de construire pentru lacasul de cult de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal. "Inflamarea spiritelor"

Presedintele Klaus Iohannis a fost crititicat dur in martie 2016 dupa vizita facuta in Turcia, fiind invocat faptul ca acesta ar fi fost responsabil pentru intelegerea cu administratia de la Ankara in ceea ce priveste construirea moscheii. Insa, tot ce a facut liderul de la Palatul Cotroceni a fost sa continue demersul predecesorului sau, Traian Basescu, si al fostilor premieri Adrian Nastase si Victor Ponta.

Analistul politic Radu Magdin a explicat faptul ca odata cu inceperea constructiei ar putea aparea noi p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro