Cum s-a nascut povestea de succes a Islandei, ce slujba are antrenorul si ce glume au aparut dupa victoria in fata Angliei

Cum s-a nascut povestea de succes a Islandei, ce slujba are antrenorul si ce glume au aparut dupa victoria in fata Angliei

Un cuvant totusi incorect fata de anii de munca din fotbalul islandez: e o natiune care a urcat 100 de locuri in clasamentul FIFA in ultimii doi ani, care a batut Olanda de doua ori in preliminarii si care se pregateste de un nou festin, meciul cu Franta de duminica. Vorbeste Arnar Bill Gunnarson de la Federatia Islandeza de Fotbal: @ Fotbalul e de departe cel mai popular sport in Islanda.

acum 77 luni (29 Jun 2016)

De ieri incepand, Islanda nu are doar harpa, elfii sau ghetarii. Cea mai mica natiune calificata vreodata la un turneu final a ajuns pana in sferturile de finala de la EURO, dupa 2-1 cu Anglia. Povestea de succes a celor din neamul lui "son" merge mai departe, dupa ce Sigurdsson (minutul 6) si Sightorsson (18) au anulat avantajul luat de Anglia prin reusita lui Rooney din penalty (4). Finalul a fost emotionant cu jucatorii sarbatorind alaturi de fani in mod traditional: aplauze sacadate, care-si maresc treptat ritmul pana ajung la euforie.

"Islanda poate sa joace mai bine de atat", pretinde unul dintre cei doi antrenori, Heimir Hallgrimsson. Heimir va fi de asemenea nevoit sa renunte si la jobul sau de dentist din satul natal.

Islanda e singura tara de la EURO cu jucatori care evolueaza in totalitate in afara granitelor, iar multi dintre acesti fotbalisti au crescut impreuna de la cele mai mici niveluri. Veteranul Eidur Gujhonsen (38 de ani) e exceptia. Chiar daca nu mai poate fi titular, el a facut tot posibilul sa-si gaseasca o echipa in ultimele luni pentru a fi si el partas la acest miracol. Un cuvant totusi incorect fata de anii de munca din fotbalul islandez: e o natiune care a urcat 100 de locuri in clasamentul FIFA in ultimii doi ani, care a batut Olanda de doua ori in preliminarii si care se pregateste de un nou festin, meciul cu Franta de duminica.

Cum s-a cladit modelul islandez

Intr-o perioada in care Romania cauta responsabili pentru falimentul fotbalului si calea de iesire din criza, Islanda a predat lectia de succes a ceea ce se cheama "duglegur".

Islanda e tara in care se joaca fotbal din mai pana in septembrie. Oamenii si-au dat seama ca pentru lunile geroase e nevoie de terenuri acoperite, incalzite si au raspandit aceste terenuri in toate orasele. Vorbeste Arnar Bill Gunnarson de la Federatia Islandeza de Fotbal:

@ Fotbalul e de departe cel mai popular sport in Islanda. Avem circa 20.000 ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro