Cum s-a aprins scandalul de la Targu-Mures: un inspector scolar s-a crezut ministru. Politicienii au inflamat spiritele

Cum s-a aprins scandalul de la Targu-Mures: un inspector scolar s-a crezut ministru. Politicienii au inflamat spiritele

Aproape 2.000 de persoane, marea majoritatea etnici maghiari, au participat miercuri dupa-amiaza, 6 septembrie, de la ora 18.00, in fata Prefecturii Mures, la un miting de protest. Potrivit procurorilor, Somesan, desi, potrivit normelor legale, nu detinea prerogative care sa vizeze infiintarea unor unitati de invatamant preuniversitar si nici prerogative pe linia autorizarii provizorii de functionare ori acreditarii unor astfel de unitati de invatamant, a dispus infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul National "Unirea" la acest nou liceu si transferarea autorizarii de functionare provizorie/acreditarea acordate de Ministerul Educatiei catre unitatea scolara nou infiintata. De ce au iesit in strada peste 2.000 de maghiariSute de maghiari au protestat la Targu Mures fata de inchiderea unui liceu romano-catolic.

acum 75 luni (7 Sep 2017)

Aproape 2.000 de persoane, marea majoritatea etnici maghiari, au participat miercuri dupa-amiaza, 6 septembrie, de la ora 18.00, in fata Prefecturii Mures, la un miting de protest. Timp de aproape o ora, etnicii unguri au rostit discursuri in maghiara si romana prin care au cerut ca Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu-Mures, desfiintat prin hotarare judecatoreasca in vara aceasta, sa fie repus in functiune.

Povestea Liceului incepe la data de 29 iulie 2014, cand, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures, s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic.

Hotararea in cauza a fost prezentata Inspectoratului Scolar (ISJ) Mures , iar la acel moment, inspectorul-sef, Stefan Somesan, a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal. Procurorii DAN sustin insa ca, "in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant".

Cine are interesul ca acolo sa se agite spiritele atat de mult si sa se creeze o stare de nemultumire in crestere?

Liviu Dragnea, presedinte PSD

Decizia emisa de ISJ Mures prevede, la articolul 1 ca, incepand cu anul scolar 2015-2016, se infiinteaza Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures prin divizarea partiala a Liceului Teoretic Bolyai Frakas si a Colegiului National Unirea. 2, acest document sustinea ca, incepand cu data emiterii documentului, filiera vocationala romano-catolica de la Liceul Bolyai Farkas se transfera la acest liceu nou infiintat, precum si clasele I-VIII cu predare in limba maghiara de la Colegiul National Unirea.

Inspectorul care s-a crezut ministru

In luna noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea pen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro