Cum s-a ajuns la un nou Razboi Rece: Unchiul Sam si Maica Rusia, la Portile Orientului

Cum s-a ajuns la un nou Razboi Rece: Unchiul Sam si Maica Rusia, la Portile Orientului

> Au trecut sapte decenii de cand mai marii politicii mondiale isi impartisera sferele de influenta la Yalta, in februarie 1945. Comunismul in Europa Centrala si de Est a disparut, Uniunea Sovietica s-a prabusit, iar Federatia Rusa a acceptat infuzia vitala de capital occidental, dupa scenariul tarului Petru cel Mare: "luam de la Europa ce ne trebuie si ii intoarcem spatele". Coana Europa s-a vazut invadata de un val de refugiati, de parca s-au intors anii inceputului de Ev Mediu, cand cea mai evoluata civilizatie europeana, Imperiul Roman se prabusea prin implozie, dupa ce migratorii se infiltrasera in structurile sale de putere, atunci cand au venit hoardele Orientului. Totusi, asa cum au scris colegii mei bloggeri de la "Adevarul", de unde au ei mii de euro sa plece cu valizele in spinare spre Europa?

acum 88 luni (2 Dec 2015)

>

Au trecut sapte decenii de cand mai marii politicii mondiale isi impartisera sferele de influenta la Yalta, in februarie 1945. Uniunea Sovietica isi mentinea aliatii, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie intr-un joc de sah, castigand "partea leului" inainte de sfarsitul previzibil al Reich-ului German. Au urmat crize, conflicte mocnite (confruntari periferice), dar si intelegeri de conjunctura intre Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica. Statele Unite au ajutat la refacerea economiei Europei Occidentale, la consolidarea regimurilor democratice, amenintate de ridicarea curentelor de extrema-stanga, dar si dreapta, in timp ce Uniunea Sovietica a incercat sa-si consolideze Blocul Estic, anihiland "fisurile din monolit".

Comunitatile Europene si CAER, NATO si Pactul de la Varsovia au reprezentat "asii" politicii mondiale.

Ca si in cazul conferintelor interaliate, cand intalnirile decisive au avut loc pe "teren" sovietic si acum istoria a decis la fel.

Acum 26 de ani, cele doua superputeri incetau sa-si mai atribuie rolul de "pompier", desi ar fi fost util, in conceptia lor sa continue sa vegheze la controlul si stingerea incendiilor, deoarece se aprinsesera deja focurile schimbarii (textul englez):

"We should be highly responsible to face up to the challenges of today's world. Romania, sub euforia Congresului al XIV-lea, parea ca rezista, in timp ce liderul ei, Nicolae Ceausescu facea apeluri la solidaritatea lumii socialiste, o lume care se dezintegra cu voia celor de la Washington si Moscova. Comunismul in Europa Centrala si de Est a disparut, Uniunea Sovietica s-a prabusit, iar Federatia Rusa a acceptat infuzia vitala de capital occidental, dupa scenariul tarului Petru cel Mare: "luam de la Europa ce ne trebuie si ii intoarcem spatele". Ajuns omul "numarul 1" de la Kremlin, acesta nu a mai fost dispus sa inghita extinderea NATO, a Uniunii Europene, permise de predecesorul sau Boris Eltin, fara... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro