Cum rezolva bulgarii problema daunelor morale

Asigurarile la Nord si la Sud de Dunare Potrivit datelor oferite de Xprimm Insurance Report 1H2012, in primele sase luni ale anului 2012, piata de asigurari din Bulgaria a subscris 407 milioane euro, adica de doua ori mai putin fata de Romania, unde subscrierile au totalizat 949 milioane euro. Drept urmare, nu putem vorbi de faptul ca Bulgaria difera foarte mult de Romania, mai ales in conditiile in care populatia Bulgariei numara 7 milioane de locuitori, adica de trei ori mai putin fata de Romania - 21,85 milioane de locuitori. La noi, unde fenomenul este dublat si de aparitia acelor "avocati specializati" - specializarea inseamna preluarea unui caz contra unui onorariu de 50-70% din valoarea despagubirilor si gestionarea gratuita a lui, care iar este un fenomen anormal, in conditiile in care asta este dublata, in masura posibilitatilor, de alegerea unei instante mai generoase - ajungem la un fenomen cu totul strain de ceea ce inseamna administrarea corecta a justitiei", spune un alt avocat.

acum 111 luni (25 Nov 2014)

Problematica despagubirilor pentru vatamari corporale si deces capata o importanta tot mai mare atat pe piata de asigurari din Bulgaria, cat si pe plan international.

Atat in cazul Romaniei, cat si al Bulgariei, aderarea la Uniunea Europeana a adus, pe langa drepturi, si obligatii de aliniere la anumite standarde.

Daca analizam problema prin prisma cifrelor, atunci situatia se prezinta in felul urmator: despagubirea medie platita pentru daunele nepatrimoniale a crescut in Bulgaria de la 6.561 euro (13.122 leva) in 2001, pana la 15.446 euro (30.674 leva) in 2011. Valoarea inregistrata in 2011 corespunde unui numar de aproape 5.000 de cazuri de solicitari pentru astfel de daune.

Prin comparatie, in Romania, in anul 2011, valoarea daunei medii platite pentru vatamari corporale a ajuns la aproape 14.500 euro, in timp ce dauna medie per total piata RCA era de 1.211 euro in 2011, in crestere cu 9% fata de 1.110 euro in 2010. Mai mult, volumul despagubirilor platite in 2011 pentru acest tip de daune in Romania a crescut cu 140%, la 61 milioane euro, in timp ce in Bulgaria aceasta cifra s-a situat in jurul valorii de 78 milioane euro (153 milioane leva).

Aceeasi problema, rezolvari diferite

Cu toate ca, in conformitate cu legislatia, daunele morale se despa-gubesc in baza politei RCA, limitele maxime de despagubire fiind chiar legiferate, acestea pot fi obtinute cu dificultate de catre victima unui accident auto din Bulgaria.

Aceasta dificultate este determinata de faptul ca in Bulgaria nu exista un cadru legislativ unitar privind sta-bilirea cuantumului de despagubire pentru daunele morale ca urmare a accidentelor de circulatie. In aceste conditii, majoritatea cazurilor in care se solicita plata daunelor nepatrimoniale sunt solutionate in instanta si nu pe cale amiabila, intre asigurator si victima accidentului, asta pentru ca ofertele care vin din partea asiguratorilor sunt, de cele mai multe ori, nesatisfacatoare din ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro