Cum revolutioneaza un botosanean agricultura. Secretul recoltelor bune cu efort minim si cu bani putini

Cum revolutioneaza un botosanean agricultura. Secretul recoltelor bune cu efort minim si cu bani putini

Printre sirurile de case, dincolo de mica cladire care adaposteste scoala din localitate, chiar la o rascruce de drumuri, se afla o gradina imposibil de trecut cu vederea. Orice localnic stie insa ca este vorba despre "laboratorul" bio al lui Liviu Lionte un satean de 40 de ani care spune ca a gasit secretul legumiculturii productive si avantajoase din punct de vedere financiar. Dupa doar doi ani de permacultura, intr-o gradina obisnuita de mai bine de trei sute de metri patrati, Liviu Leonti a crescut cu succes, lasand pur si simplu plantele sa se dezvolte singure, cu interventii minime de toaletare si plivire, o cultura impresionanta de ardei, rosii, castraveti,dovlecei,soia,cartofi si multe alte legume. Straturi uriase, lungi de aproape 10-12 metri si inalte de peste 40 de centimetri, cu pamant strans in "ghivece" uriase de nuiele impletite, adapostesc trufandale si bunatati parguite. Concept invatat de la mayasi si cultura Cucuteni Liviu Lionte spune ca desi metodele par noi, ele de fapt sunt vechi dar uitate de oameni.

acum 75 luni (23 Aug 2016)

Satul Oraseni Deal este un catun modest aflat la 15 kilometri de municipiul Botosani. Printre sirurile de case, dincolo de mica cladire care adaposteste scoala din localitate, chiar la o rascruce de drumuri, se afla o gradina imposibil de trecut cu vederea. Vrejuri inalte, legume placute la vedere si o explozie de culori, cocotate pe un soi de straturi gigant impletite din nuiele. Orice localnic stie insa ca este vorba despre "laboratorul" bio al lui Liviu Lionte un satean de 40 de ani care spune ca a gasit secretul legumiculturii productive si avantajoase din punct de vedere financiar. Practic a cautat pe internet o metoda ieftina de a realiza o recolta cat mai bogata. " Noi am venit cu un concept nou pentru a economisi costurile de productie si mai ales timp si a fi cat mai eficienti. Cautam eu si fratele meu pe internet o metoda diferita de monocultura, care nu mergea foarte bine. Este si o zona secetoasa si nu se obtineau rezultate bune. Practic este vorba de crearea unui ciclu natural prin care plantele sa se dezvolte de la sine, cu o interventie minima din partea omului. Semintele sunt lasate pe loc, la fel ca si o parte a recoltei neculese iar odata cu venirea primaverii plantele sunt lasate sa se regenereze singure din semintele lasate "in hibernare". " Nu se mai rascoleste pamantul, nu se mai ara, nu se mai discuieste si nu se mai fac toate operatiunile clasice. Se urmareste a se imputina munca si daca se poate spune asa si a economisi timp. Ce nu se recolteaza se lasa pe loc si samanta hiberneaza iar in urmatorul an se regenereaza. Daca invatam acest lucru si mai ales ajungem sa respectam legile naturii, nu are cum sa nu iasa", spune agricultorul botosanean. Plantele sunt ridicate pe o serie de straturi FOTO Cosmin Zamfirache "Interventia omului trebuie sa fie minima. Fara chimicale si materiale de sinteza, compusi si asa mai departe. Totul cat mai aproape de natura", precizeaza aceasta. De altfel in gradina sa, Liviu Lionte nu are decat piatra, pamant si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro