Cum reuseste un profesor din Baia Mare sa pregateasca genii in astronomie, materie care nu se preda la scoala. Elevii lui, printre cei mai buni din lume

Cum reuseste un profesor din Baia Mare sa pregateasca genii in astronomie, materie care nu se preda la scoala. Elevii lui, printre cei mai buni din lume

Lucian Stoian (52 de ani) este profesor de fizica la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare si pregateste olimpici internationali "pe banda rulanta", atat la clasele V-VIII, cat si la liceu. An de an, echipa de elevi pregatita de profesorul Stoian ajunge la olimpiadele de Astronomie si de Astronomie si Astrofizica pana la faze internationale, in conditiile in care aceasta materie nu face parte din programa scolara in Romania. "Astronomia nu se regaseste nici in programul de studiu, nici la gimnaziu, nici la liceu, nu este nici disciplina de examen, nu sunt nici facultati de profil in tara. Dincolo de toate acestea, intre profesor si elevi, dar si intre elevi, se leaga o prietenie care trece dincolo de limitele disciplinei de studiu. La nivel international, Sandor Kruk a obtinut o medalie de bronz in 2008 si una de argint in 2009, iar in 2010 a obtinut aur la Astronomie si Astrofizica.

acum 53 luni (12 Mar 2016)

Lucian Stoian (52 de ani) este profesor de fizica la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare si pregateste olimpici internationali "pe banda rulanta", atat la clasele V-VIII, cat si la liceu. An de an, echipa de elevi pregatita de profesorul Stoian ajunge la olimpiadele de Astronomie si de Astronomie si Astrofizica pana la faze internationale, in conditiile in care aceasta materie nu face parte din programa scolara in Romania.

"Cred ca de cucerit e destul de usor sa-i cucerim, fiindca Astronomia este atractiva pentru tineri. De obicei, incepem cursurile cu un numar mare de elevi dornici sa invete astronomie, dar finalizam cu un numar ceva mai mic, pentru ca pe parcurs apar si alte discipline spre care se indreapta.

El a observat ca partea practica, adica cea observationala, este cea care ii incanta cel mai mult pe tineri si ca acolo trebuie lucrat pentru a le hrani o pasiune care sa dureze. Problema este sa ramana interesati si la partea teoretica, acolo unde este mai mult de munca. Din acest motiv, nu este chiar usor sa le pastram interesul de-a lungul timpului pentru studiul astronomiei", puncteaza profesorul de Fizica.

Universitatile straine se bat pe elevii romani

Cu siguranta, pasiunea este esentiala pentru tinerii discipoli ai profesorului Stoian, atata vreme cat materia la care se pregatesc este aleasa doar din curiozitate, nefiind in programa scolara, nici la examene ori facultati de profil.

"Astronomia nu se regaseste nici in programul de studiu, nici la gimnaziu, nici la liceu, nu este nici disciplina de examen, nu sunt nici facultati de profil in tara. Drept umare, cei care studiaza astronomia o fac pur si simplu de placere. Cum reusim sa studiem astronomia cu aceiasi elevi pentru o perioada intre cinci si sapte ani de scoala? Pe masura ce ei cresc, puterea lor de intelegere e tot mai mare si putem aduce in discutie teme tot... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro