Cum reusesc mincinosii sa pacaleasca testarea cu poligraful

Cum reusesc mincinosii sa pacaleasca testarea cu poligraful

Aceste intrebari de control se refera la acuzatii nevinovate pe care cele mai multe persoane nu le-ar admite, de tipul "Ai mintit vreodata ca sa scapi de o problema?" De altfel, in 2002, Academia Nationala de Stiinte din SUA a publicat unul dintre cele mai cuprinzatoare studii referitoare la acuratetea poligrafului si concluzia a fost ca "desi testele poligraf pot diferentia minciuna de adevar intr-o masura semnificativa, acestea nu sunt suficient de exacte pentru a fi folosite in cazuri care tin de securitate.

acum 109 luni (4 Jun 2015)

"Oamenii trebuie sa stie ca testul poligraf nu are o baza stiintifica, dezavantajand oamenii sinceri, in timp ce minciniosii se pot antrena ca sa-l treaca", explica George Maschke pentru publicatia Business Insider. Maschke spune ca in timpul acestor teste, examinatorii se bazeaza pe un singur lucru: se asteapta ca oamenii sa minta la anumite intrebari, cunoscute ca intrebari de control.

Aceste intrebari de control se refera la acuzatii nevinovate pe care cele mai multe persoane nu le-ar admite, de tipul "Ai mintit vreodata ca sa scapi de o problema?" Maschke sustine ca oamenii pot sa pacaleasca destul de usor poligraful daca se gandesc la anumite lucruri cand raspund la aceste intrebari de control.

Poligraful nu identifica minciuni, ci masoara reactii

Sintagma "detector de minciuni" este insa o convenienta, nu stiinta", a explicat Raymond Nelson, presedintele Asociatiei Poligrafilor din SUA pentru Business Insider. "Poligraful nu identifica, de fapt, minciunile, ci masoara diferenta dintre modul in care reactioneaza oamenii sinceri la intrebari relevante sau la intrebarile de control si modul in care reactioneaza cei nesinceri la acestea. Examinatorii compara raspunsurile unei persoane la intrebari relevante cu raspunsurile la intrebarile de control la care se asteapta ca subiectii sa minta. Este o idee similara cu cea in care studentii sunt testati la inceputul anului si apoi la sfarsit de an pentru a se vedea ce progrese au facut.

George Maschke arata ca atunci cand poligraful este folosit pentru testarea candidatilor in anumite institutii, cum este atunci cand vrei sa te angajezi la FBI, consecintele se pot reduce la simpla respingerea a candidatului. Acesta sustine ca a fost respins chiar el in urma unui test cu poligraful, in 1995, cand a aplicat pentru un post de translator la FBI.

Presedintele Asociatiei Poligrafilor din SUA, Raymond Nelson... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro