Cum recunosti anorexia nervoasa si ce rol are familia in instalarea acestei tulburari de alimentatie

Cum recunosti anorexia nervoasa si ce rol are familia in instalarea acestei tulburari de alimentatie

Prevalenta este de 1/1000 de femeile intre 13-25 de ani, ajungand la un maximum de 1/200 la grupa de varsta 14-18 ani. La adolescentul cu anorexie apar tulburari de indentitate, esec de separare sau de individualizare cu teama de a creste si incercari maladaptative de a controla totul", este profilul anorexicului prezentat de medicul specialist psihiatru (*Foto- Anamaria Ciubara). In ceea ce priveste modul de comportament al unui anorexic acesta este foarte variat, el putand manifesta de la dispozitie depresiva, sentimente de vinovatie, autostima scazuta, izolare sociala, sentimente de inadecvare, iritabilitate, insomnii, labilitate emotionala, dar si caderea parului.

acum 81 luni (3 Sep 2017)

Anamaria Ciubara, a detaliat intr-un amplu articol cauzele care determina aceasta tulburare si a creionat profilul unui astfel de bolnav. "Din punct de vedere epidemiologic, anorexia nervoasa este considerata a treia boala cronica a adolescentelor", sustine Anamaria Ciubara, in articolul "Tulburari ale instinctului alimentar: anorexia nervoasa".

Specialistul subliniaza faptul ca: "In ziare si reviste, la televizor, pe strada si in parc, peste tot se vorbeste despre cure de slabire si despre silueta. O mare parte din vina apartine presei, pentru ca promoveaza celebritatile foarte slabe si ideea ca succesul si frumusetea sunt dependente de numarul mic de calorii. Toata lumea s-a concentrat atat de mult asupra siluetei, incat s-a reusit transformarea relatiei cu mancarea dintr-una perfect normala, intr-una artificiala, in care are prioritate numararea caloriilor".

Totodata, medicul iesean este de parere ca "ar fi foarte important ca parintii sa-si obisnuiasca copiii inca de la varste mici cu obiceiuri alimentare sanatoase: mese regulate si o alimentatie echilibrata".

Datele statistice arata ca, din punct de vedere epidemiologic, anorexia nervoasa este considerata a treia boala cronica a adolescentelor. "Incidenta anuala a tulburarii este de 1,5-5 la 100.000 de locuitori. Un numar mai mare de cazuri este intalnit la elevele din internate (1-2%), la studente (3,5%) si la corpul de balerine (7%). Prevalenta este de 1/1000 de femeile intre 13-25 de ani, ajungand la un maximum de 1/200 la grupa de varsta 14-18 ani.

Printre criteriie de diagnostic pentru anorexia mentala se afla si refuzul de a mentine greutatea corporala la un nivel corelat cu varsta si greutatea, dar si frica de a nu lua in greutate.

"Anorexicul are o personalitate cu trasaturi obsesionale, perfectioniste, inflexibile, considerate a fi un factor de risc pentru tipul restrictiv de anorexie nervoasa. Acesti copii se straduiesc sa faca totul perfect, fara gresea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro