Cum recunoastem vinul bun in fata celui contrafacut. Diferenta intre DOC si CMD

Cum recunoastem vinul bun in fata celui contrafacut. Diferenta intre DOC si CMD

Daca acum un secol vinul se falsifica printr-o metoda simpla, fiind "indoit" cu apa, in ultimii ani, odata cu aparitia chimicalelor in aceasta industrie, exista posibilitatea sa faci vinuri de toate soiurile, toate aromele si culorile, vinuri care sunt comercializate pe piata romaneasca, dar care nu au in continutul lor nicio macar o urma de strugure. De regula, un vin ieftin se comercializeaza la rafturi in PET-uri de doi litri (BFL), nu costa mai mult de sapte-opt lei sticla, pe cand un vin natural cumparat de la raft se vinde cu peste 10 lei sticla de 700 de mililitri.

acum 73 luni (7 Jun 2018)

Daca acum un secol vinul se falsifica printr-o metoda simpla, fiind "indoit" cu apa, in ultimii ani, odata cu aparitia chimicalelor in aceasta industrie, exista posibilitatea sa faci vinuri de toate soiurile, toate aromele si culorile, vinuri care sunt comercializate pe piata romaneasca, dar care nu au in continutul lor nicio macar o urma de strugure.

Datele statistice ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale arata ca in Romania se consuma anual 100.000 de vagoane de vin, un vagon fiind echivalent cu 10.000 de litri de vin.

Din aceasta cantitate, peste 30.000 de vagoane este reprezentata de vin din soiuri nobile, alte 20.000 de vagoane inseamna vin din soiuri hibride, iar diferenta de 49.000 de vagoane este reprezentata de vinul falsificat.

Consumatorii de vin care nu se pricep sa distinga intre un vin natural si unul fals trebuie in primul rand sa se uite pe eticheta, unde este descrierea bauturii.

Cu toate acestea, producatorii de BFL-uri reusesc sa induca in eroare consumatorii si imprima pe etichete simboluri care amintesc de vie sau dau denumiri specifice. De regula, un vin ieftin se comercializeaza la rafturi in PET-uri de doi litri (BFL), nu costa mai mult de sapte-opt lei sticla, pe cand un vin natural cumparat de la raft se vinde cu peste 10 lei sticla de 700 de mililitri.

"Falsurile se fac de catre cei care nu au suprafete de vii si vor sa faca mai multe loturi de vin la nivelul unui an. Falsificarea inseamna de fapt adaos de apa in masa vinului, desi in foarte multe cazuri nu se pune deloc vin, iar deosebirea dintre un vin natural si unul falsificat este la indemana oenologului si nu a consumatorului. Din aceasta cauza au proliferat atat de repede si atat de mult, pentru ca au mers pe ideea slabei cunoasteri a consumatorului", ne spune Toader Manole, presedintele Federatiei Viticultorilor din Vrancea. Cat de usor se falsifica ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro