Cum recunoastem un Presedinte bun? Trei aspecte care definesc calitatile unui lider in cursa pentru Cotroceni
Dincolo de tot zgomotul cotidian, dincolo de dezamagiri, cinism si blazare, dincolo de vorbele goale si promisiunile fara credibilitate, ramane o certitudine pe care ar fi bine sa o constientizam pe deplin: miza alegerilor din noiembrie este imensa, iar viitorul Romaniei si-al nostru, al tuturor, este in cumpana. Este cu atat mai greu de oferit un raspuns cand agenda publica este dominata de o serie de teme false sau confiscate, plasate abil de armate de consilieri mai mult sau mai putini iscusiti, platiti regeste pentru a ne distrage atentia sau pentru a cosmetiza eternele forme fara fond. Un sigur vot si o raspundere pe masura fata de trecut, fata de prezent si mai ales fata de viitor.
> In plan intern si extern, Romania se confrunta cu provocari fara precedent in istoria recenta, iar batalia pentru Cotroceni pare mai apriga decat oricand. Dincolo de tot zgomotul cotidian, dincolo de dezamagiri, cinism si blazare, dincolo de vorbele goale si promisiunile fara credibilitate, ramane o certitudine pe care ar fi bine sa o constientizam pe deplin: miza alegerilor din noiembrie este imensa, iar viitorul Romaniei si-al nostru, al tuturor, este in cumpana.
N-am scapat insa de dureroasa dilema a cetateanului turmentat, parca mereu actuala: vorba e, eu alegator, eu pentru cine votez? Este cu atat mai greu de oferit un raspuns cand agenda publica este dominata de o serie de teme false sau confiscate, plasate abil de armate de consilieri mai mult sau mai putini iscusiti, platiti regeste pentru a ne distrage atentia sau pentru a cosmetiza eternele forme fara fond.
Dar inainte de a schita o cale catre un raspuns, sa incercam un exercitiu de imaginatie, deruland evenimentele urmatoarelor saptamani pana la momentele din 2 si 16 noiembrie 2014... Deschidem si frunzarim buletinul de vot: simboluri, partide, candidati.
Oare ce simteau cetatenii Romaniei acum un sfert de secol cand, poate cu sfiala si cu nerabdare, dar cu siguranta cu speranta, se pregateau sa voteze in primele alegeri libere dupa deceniile "de aur" ale unui regim odios? Stim bine ce a urmat: sperantele s-au transformat intr-un sir nesfarsit de deziluzii, pe masura ce am ratat sanse vitale de dezvoltare, macar la nivelul altor state din regiune. Am pierdut zeci de batalii cu saracia, cu bolile, cu coruptia si cu hotia.
Si totusi, nu avem dreptul sa uitam ca astazi, la aproape un sfert de secol distanta de momentul Decembrie 1989, avem dreptul la vot. Un sigur vot, aparent nesemnificativ intre milioane de alte voturi. Un singur vot si totusi ce simbol sublim al democratiei, al faptului incontestabil ca puterea lor sta, la propriu si la figurat, in mainile noastr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro