Cum recunoastem mierea pura: testul cu borcanul intors

Cum recunoastem mierea pura: testul cu borcanul intors

Cateva lingurite de miere pe zi, 2-4 pentru copiii intre 1 si 3 ani, 4-6 pentru cei intre 3 si 6 ani, pana la 8 lingurite pentru copiii peste 6 ani si pana la 100 grame (aproximativ 20 de lingurite) pentru adulti inseamna sanatate curata, spun atat apicultorii, cat si medicii. Eu am vandut-o anul acesta cu 20 de lei kilogramul - mierea poliflora si 30 de lei cea de mai, de salcam, ultima cu un pret mai mare pentru ca se produce in cantitati mai mici si este, asa, mai pentru pretentiosi, poate fi folosita si de persoanele diabetice, desi beneficiile mierii poliflore sunt cel putin la fel de mari.

acum 57 luni (17 Dec 2015)

Cateva lingurite de miere pe zi, 2-4 pentru copiii intre 1 si 3 ani, 4-6 pentru cei intre 3 si 6 ani, pana la 8 lingurite pentru copiii peste 6 ani si pana la 100 grame (aproximativ 20 de lingurite) pentru adulti inseamna sanatate curata, spun atat apicultorii, cat si medicii. Este, de altfel, supranumita si "primul indulcitor al omenirii", iar de retete pe baza de miere, indiferent ca vorbim de retete culinare, sau preparate care sa ne ajute sa ne insanatosim, nu ducem lipsa. Important ar fi insa de stiut cand consumam o miere "veritabila" si cand produsul cumparat are, pe ici-pe colo si alte adaosuri (excludem din start mierea artificiala, care este doar sirop de zahar si coloranti).

Apicultorul Adela Pantucu spune ca nu se teme ca apicultorii adevarati ar putea "boteza" mierea, in primul rand pentru ca apicultura este un domeniu care te "prinde" cu adevarat si de care nu prea poti sa-ti bati joc, insa a invatat, de la bunici, de la care a mostenit si placerea cresterii albinelor, cateva trucuri. O bula se va ridica incet la suprafata, iar acesta este un indiciu ca mierea este de buna calitate. Mierea de rapita, spre exemplu, care este o miere alba, densa, se cristalizeaza in sapte zile de la recoltare, foarte repede. Acum, nu cred ca la mierea recoltata neaparat se intervine, in cazul adaosului, care nu poate fi stabilit decat la analize specifice, ci mai degraba tine de cum sunt hranite albinele in stup, daca au nevoie de suplimentarea hranei. In magazinele de profil exista insa fel de fel de produse, care pot contine si sirop de zahar. Un stup puternic are nevoie cam de 18 kilograme de miere. In mod normal mierea naturala este densa, acesta este si motivul pentu care, daca ridicam lingurita dintr-un borcan cu miere si observam cum se scurge la loc, vom vedea ca face "cute"", ne mai spune apicultorul.

Si daca punem un strop de miere intr-un pahar cu apa vom constata de asemenea ca ajunge imediat pe fundul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro