Cum putem fi mai fericiti si mai sanatosi: obiceiul care ne poate schimba starea generala de spirit

Cum putem fi mai fericiti si mai sanatosi: obiceiul care ne poate schimba starea generala de spirit

Mentinerea gratitudinii prin reamintirea motivelor pentru care ar trebui sa fim recunoscatori (putem face acest lucru alcatuind periodic cate o lista care sa contina aceste motive, oricat de insignifiante ni s-ar parea) poate face oamenii mai sanatosi, mai concentrati si pur si simplu mai fericiti, sunt concluziile unor cercetari stiintifice, scrie Inc.com.

acum 46 luni (26 Nov 2017)

Mentinerea gratitudinii prin reamintirea motivelor pentru care ar trebui sa fim recunoscatori (putem face acest lucru alcatuind periodic cate o lista care sa contina aceste motive, oricat de insignifiante ni s-ar parea) poate face oamenii mai sanatosi, mai concentrati si pur si simplu mai fericiti, sunt concluziile unor cercetari stiintifice, scrie Inc.com. Psihologii de la Universitatea din Miami au facut un experiment de 10 saptamani in care au cerut unui grup de participanti sa scrie saptamanal despre lucrurile pentru care au fost recunoscatori, iar unui alt grup sa scrie despre lucrurile care i-au enervat sau i-au iritat. De asemenea, au facut mai multa miscare fizica si au avut mai putine vizite la doctor. Seligman, cunoscut ca "tatal psihologiei pozitive", a constatat ca, cerand unui numar de 411 de persoane sa "scrie si sa trimita personal o scrisoare de recunostinta unei persoane careia nu i-au multumit niciodata in mod corespunzator pentru bunatatea aratata fata de acestia" a condus la "o crestere uriasa a bunei dispozitii si a fericirii generale" care a durat mai bine de o luna.

"El este un om realist care nu se intristeaza pentru ceea ce nu are, ci se bucura pentru ceea ce are"

De asemenea, intr-un lucrare publicata in revista Cereb Cortex, cercetatorii au stabilit ca "recunostinta stimuleaza hipotalamusul (o parte esentiala a creierului care regleaza stresul) si zona tegmentala ventrala (parte a "circuitelor noastre de recompensa" care produce senzatia placerii). Este stiinta, dar si bun simt: alegerea de a va concentra pe lucruri bune va face sa va simtiti mai bine decat sa va concentrati asupra lucrurilor rele. Cercetatorii de la Universitatea din California de Sud au aratat acest lucru intr-un studiu din 2011 efectuat cu un grup de persoane influente, dar cu o siguranta emotionala scazuta (ganditi-va la cel mai rau sef pe care l-ati avut vreodata). Cercetarea a demonstrat, asadar, ca atunci cand competenta acestor persoane a fost pusa la i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro