Cum putea fi limitat votul multiplu. Un proiect al Autoritatii Electorale Permanente, uitat in sertare din 2011

AEP a incheiat verificarile abia in 26 septembrie cand a comunicat ca 55.600 de CNP-uri au fost folosite multiplu, precizand ca numarul total de "inregistrari afectate" este de 118.881. Concret, printre prevederile proiectului - care este mai vast - se numara si cea referitoare la infiintarea unui sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. Costul final depinde de o serie de factori - cum ar fi numarul de calculatoare care ar trebui achizitionate, avand in vedere ca multe sectii de votare sunt amenajate in spatii in care exista deja calculatoare.

acum 74 luni (20 Nov 2014)

Depistarea in timp real a voturilor multiple ar fi fost posibila, insa niciun partid politic nu si-a asumat acest proiect. Problema ar putea fi rezolvata prin modificarea legislatiei si prin alocarea de fonduri guvernamentale.

Numarul alegatorilor pe listele suplimentare a crescut aproape de trei ori, fata de alegerile din 2009. La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, pe liste suplimentare au votat 1.569.668 de alegatori, potrivit Biroului Electoral Central (BEC). Listele suplimentare sunt destinate alegatorilor care se afla in alta localitate fata de cea de domiciliu - studenti, navetisti, turisti. Cum se poate verifica daca suspiciunile referitoare la votul multiplu, formulate de societatea civila, presa si de catre Opozitie sunt intemeiate?

Mecanism greoi

Insa, mecanismul de verificare este unul de durata, fara impact asupra rezultatului alegerilor. "Legea prevede un termen de 6 luni de zile pentru verificarea votului multiplu. Este vorba de scanarea listelor, de verificarea lor prin interesectare", a explicat Marian Muhulet, vicepresedintele AEP. Acest tip de verificare nu mai are nici un efect asupra alegerilor prezidentiale - peste 6 luni, AEP va sesiza organele de urmarire penala. Cel mai elocvent exemplu este modul in care s-au desfasurat verificarile in 2012, dupa referendumul de demitere al presedintelui Traian Basescu. AEP a incheiat verificarile abia in 26 septembrie cand a comunicat ca 55.600 de CNP-uri au fost folosite multiplu, precizand ca numarul total de "inregistrari afectate" este de 118.881.

Insa, din punct de vedere tehnic, exista posibilitatea ca verificarile sa se desfasoare mai rapid. In 2010, AEP a desfasurat, impreuna cu STS, un program-pilot de verificare a votului multiplu in timp real. Prin introducerea datelor in calculator, in fiecare sectie de votare, operatorii puteau sa identifice in timp real daca respectivul CNP a mai fost folosit pentru vot, a explicat Muhulet. Pe noi ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro