Cum preparam carnea de miel ca sa-i inlaturam mirosul specific - sfaturile unui chef
Sunt foarte multi cei care spun ca nu suporta carnea de oaie, chiar si de miel, ba pentru ca e mai tare decat carnea de porc sau de vita, ba din cauza mirosului puternic de seu. Punem la fiert 7 litri de apa, o lingura de boabe de mustar , o lingura de ienibahar boabe, o lingura de piper boabe, o lingura de coriandru boabe, 5 -6 frunze de dafin, o capatana de usturoi strivit necuratat, un ardei iute uscat tocat, cu tot cu seminte.
Sunt foarte multi cei care spun ca nu suporta carnea de oaie, chiar si de miel, ba pentru ca e mai tare decat carnea de porc sau de vita, ba din cauza mirosului puternic de seu. Bucatarii priceputi sunt insa de parere ca persoanele care nu agreeaza aceasta carne nu au avut ocazia sa consume un preparat facut ca la carte. Daca este gatita corespunzator, carnea de oaie sau de miel isi pierde acel miros specific si devine foarte frageda. Consumata sa zicem cam 100 de grame pe zi, te ajuta sa scapi de ceva kilograme in plus., iti ajuta creierul sa nu iti imbatraneasca prematur, arde colesterolul rau din corp, are deci multe calitati", spune Chef Cristi Dobre, bucatar buzoian care lucreaza la restaurante din peninsula scandinava. Cu cat este mai tanara, cu atat are un miros mai putin deranjant si este mai usor de digerat. "Exista din batrani cateva procedee de inlaturare a mirosului greu de seu, de oaie scoasa la iarba! In primul rand, mirosul acela greu de oaie va disparea daca frecam carnea facuta fleici, ca de friptura, cu jumatati de lamaie. O alta metoda ar fi oparirea fleicilor de oaie cu lapte proaspat fiert si lasat cam doua ore peste carne", spune bucatarul buzoian. Pentru ca cea mai mare vina pentru miros o poarta grasimea animala, trebuie eliminata cu cutitul inainte de preparare cat mai mult din surplusul de grasime. Trebuie lasata carnea intr-un litru de apa, timp de trei, pana la patru ore. Compozitia trebuie sa fie pe baza de vin, otet, suc de lamaie, plante aromate sau condimente si putin ulei. Se recomanda ca preparatele pe baza de oaie, miel, sa aiba multe condimente precum cimbrul, ghimbirul, usturoiul, piperul negru si rozmarinul. Se poate adauga peste carne si o lingurita de suc de lamaie, intrucat efectul este similar cu cel intalnit in cazul pestelui. * Sursa buburuzabucatareasa.wordpress.com
Bucatarul buzoian Cristi Dobre ne ofera si o reteta de pastrama de oaie, preluata de la producatorii de mezeluri traditionale din zona Buzaului, folosit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro