Cum prepara calugarii zacusca de vinete. Secretele celei mai simple si gustoase retete, pastrate din vremuri stravechi

Cum prepara calugarii zacusca de vinete. Secretele celei mai simple si gustoase retete, pastrate din vremuri stravechi

Pentru aceasta reteta, gospodinele au nevoie de 2 kilograme de vinete, 3 kilograme de ardei rosii, (de preferinta ardei grasi rosii), 1 kilogram de ceapa, 1 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita (nu pasta), 500 de mililitri de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de piper negru macinat, 2 linguri zahar, iar la final, sare dupa gust. Se potriveste gustul cu sare si piper si, daca se doreste sa se accentueze dulceata naturala a ardeilor si cepei, se pot adauga si doua linguri de zahar", recomanda bucatarul manastirii Dervent.

acum 77 luni (25 Sep 2017)

El este cel care se ingrijeste zilnic de mancarea fratilor si pelerinilor, dar este si responsabil cu preparatele care trebuie puse la adapost pentru iarna.

Pentru aceasta reteta, gospodinele au nevoie de 2 kilograme de vinete, 3 kilograme de ardei rosii, (de preferinta ardei grasi rosii), 1 kilogram de ceapa, 1 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita (nu pasta), 500 de mililitri de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de piper negru macinat, 2 linguri zahar, iar la final, sare dupa gust.

"Pentru o zacusca cu gust spectaculos, esential este sa se foloseasca ingrediente de calitate si sa i se acorde atentia cuvenita in timpul pregatirii.

Vinetele se coc pe gratar, pe plita, sau pe orice aveti la indemana, doar sa vina in contact direct cu o suprafata incinsa sau cu o flacara. "Intepati vinetele inainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora! Se coc de jur imprejur pana cand coaja se carbonizeaza pe alocuri, iar miezul este moale. Acoperiti cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor", adauga parintele. Indata ce ardeii sunt copti (coaja lor prezinta urme de carbonizare de jur imprejur) se scot intr-un vas cu capac si se lasa sa se abureasca acolo pana se racesc atat cat sa ii putem atinge. "In niciun caz nu se foloseste apa la curatatul vinetelor si ardeilor copti, legumele se spala inainte de a se coace si dupa aceea nu e indicat sa mai vina in contact cu apa pentru ca isi vor pierde gustul bun, de copt", avertizeaza calugarul Efrem.

Vinetele si ardeii se decojesc cu grija dupa ce s-au racit, iar in cazul ardeilor, se curata si cotorul cu seminte. Daca la vinete, lichidul care se scurge nu are ce sa caute in niciun preparat, fiind amar, lichidul pe care il lasa ardeii copti va fi dulce si foarte gustos, asa incat se poate pastra. Vinetele, ardeiul copt si ceapa se dau prin masina de tocat. Se pune ceapa, uleiul (tot deodata) si 1 lin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro