Cum poti invinge raul de miscare fara medicamente

Cum poti invinge raul de miscare fara medicamente

"Stii acea stare de rau si greata care apare dupa un drum cu masina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere, si care afecteaza oameni de toate varstele? Cand simtim miscarea, dar nu o vedem (ca atunci cand navigam de exemplu), intre informatiile care ajung catre creier, dinspre urechea interna si, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanta senzoriala si este activat un fel de sistem de aparare care se comporta ca si cand a detectat o toxina si incearca sa o elimine vomitand", mai spune fizioterapeutul Ramona Pavel.

acum 58 luni (19 Jul 2015)

"Stii acea stare de rau si greata care apare dupa un drum cu masina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere, si care afecteaza oameni de toate varstele?

Se numeste sindromul raului de transport si poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulara, total neinvaziv, adica exercitii, care vor controla simptomele", spune fizioterapeutul Ramona Pavel. Cand simtim miscarea, dar nu o vedem (ca atunci cand navigam de exemplu), intre informatiile care ajung catre creier, dinspre urechea interna si, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanta senzoriala si este activat un fel de sistem de aparare care se comporta ca si cand a detectat o toxina si incearca sa o elimine vomitand", mai spune fizioterapeutul Ramona Pavel.

Aceasta este de fapt cea mai comuna ipoteza despre cauza raului de transport, si anume, un mecanism de aparare impotriva neurotoxinelor. De atunci, mai multe cure si metode de preventie au fost propuse pentru raul de transport pe langa medicatie, insa cea cu efecte prelungite demonstrate stiintific este reeducarea specifica a urechii interne, cunoscuta drept reeducare vestibulara. In ultimul timp se evita foarte mult medicatia pentru voma si greata, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central, a mai spus fizioterapeutul cu supraspecializare in tratarea problemelor de echilibru, vertijului si ametelilor.

Ea arata ca reeducarea vestibulara, chiar daca presupune o perioada de cura mai prelungita, este eficace pe termen mai lung, chiar ani, pentru ca produce fenomenul de adaptare si obisnuinta la stimul.

"Reeducarea vestibulara se face doar de catre specialisti in domeniu si consta intr-o evaluare initiala a sistemelor senzoriale urmata apoi de o stimulare vestibulara importanta cu fotoliul rotator si daca este necesar cu Platforma Computerizata Dinamica", a explicat fiziterapeutul.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro