Cum poti invata o meserie noua si cum poti primi un salariu bun. "Interesul angajatorilor e semnificativ, nu avem someri interesati"

Cum poti invata o meserie noua si cum poti primi un salariu bun.

Programul de ucenicie exista in legislatie din 2005, insa sumele aproape modice de care beneficiau angajatorii dispusi sa accepte in productie ucenici au facut ca numarul contractelor incheiate intre angajatori si serviciul public de ocupare sa fie foarte putine. Cum ajungi ucenic Pentru a beneficia de un contract de ucenicie, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca trebuie sa treaca mai intai pe la Agentia Judeteana de Ocupare si Formare in Munca, unde vor fi inregistrati, la cerere, intr-o baza de date in care sunt evidentiate persoanele interesate de ucenicie.

acum 76 luni (11 Nov 2017)

Programul de ucenicie exista in legislatie din 2005, insa sumele aproape modice de care beneficiau angajatorii dispusi sa accepte in productie ucenici au facut ca numarul contractelor incheiate intre angajatori si serviciul public de ocupare sa fie foarte putine. In baza de date cu somerii interesati de ucenicie, in schimb, sunt doar 22 de persoane.

Cum ajungi ucenic

Pentru a beneficia de un contract de ucenicie, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca trebuie sa treaca mai intai pe la Agentia Judeteana de Ocupare si Formare in Munca, unde vor fi inregistrati, la cerere, intr-o baza de date in care sunt evidentiate persoanele interesate de ucenicie. In functie de meseria pe care acestea vor s-o deprinda, ucenicia poate dura intre 12 luni si 36 de luni. De mentionat ca exista doar limita inferioara de varsta - 16 ani (varsta legala de la care o persoana interesata poate munci), somerii putand opta, peste aceasta limita, oricand sa-si schimbe domeniul de activitate si sa inceapa o meserie noua, daca gasesc angajatori interesati.

Pe de alta parte, angajatorii care se confrunta cu lipsa fortei de munca sau doresc, pur si simplu, sa-si califice noii angajati la locul de munca, din ce in ce mai multi, anunta tot la AJOFM ca au posturi vacante pe care intentioneaza sa le ocupe cu ucenici, serviciul public de ocupare "intalnind" cererea cu oferta. Somerii interesati vor semna mai intai un contract de munca ce prevede o perioada de proba, care nu poate depasi 30 de zile lucratoare, dupa aceasta perioada angajatorul putand solicita AJOFM, dupa semnarea contractului de ucenicie, subventia de 1.125 lei/luna, care se acorda pe toata perioada de ucenicie.

Angajatorul are obligatia de a semna, la randul sau, pentru a beneficia de subventie, un contract de prestari servicii cu un furnizor de formare acreditat, acest furnizor urmand sa asigure formarea angajatului, in conditii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro