Cum poti face gratuit testul care iti salveaza viata in fata cancerului

Cum poti face gratuit testul care iti salveaza viata in fata cancerului

Nu pot participa in program femeile care au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sau au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, si nici femeile care prezinta absenta congenitala a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne. Desi, pentru o femeie cu venituri medii, costul unui astfel de demers ar fi suportabil, pentru femeile din categoriile defavorizate este un ajutor imens, beneficiind de gratuitate pentru consiliere, consult ginecologic, recoltarea probei si analiza de laborator, totul putand ajunge, pe piata libera, la peste 150 de lei.

acum 71 luni (16 Feb 2017)

Femeile tinere, fara risc de a dezvolta o boala din sfera genitala, ar trebui sa faca, cel putin o data la trei ani, un control ginecologic si un test Babes-Papanicolaou care le poate salva viata, insista medicii, aducand ca argumente observatiile din practica. "Am observat ca la femeile tinere o afectiune de acest gen evolueaza extrem de rapid, de aceea insist ca ele sa mearga in special.

Nu in toate cazurile, insa, rezultatul comunicat este unul fericit, alti medici angrenati in program, care au recoltat probe femeilor din diverse medii sociale, constatand ca lipsa controalelor, ani de zile, merge mana in mana cu inaintarea tacuta a bolii pana la stadii netratabile.

Cum faci testul gratuit

Cei mai multi medici de familie sunt inscrisi in programul de screening al cancerului de col uterin, lansat in 2012, asigurand cel putin servicii de consiliere. Femeile intre 25 si 65 de ani, indiferent ca sunt sau nu asigurate in sistemul de stat, se pot adresa medicului de familie, iar daca medicul lor de familie nu este inscris in program, vor fi indrumate catre un medic angrenat in acest demers. Dupa consilierea pacientei, in cadrul careia medicul realizeaza anamneza si explica si cum va decurge testarea si comunicarea rezultatului, se elibereaza un formular de trimitere catre un medic recoltor (multi medici care realizeaza consilierea fac deopotriva si recoltarea). Nu pot participa in program femeile care au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sau au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, si nici femeile care prezinta absenta congenitala a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne. Rezultatul va fi transmis medicului care a realizat consilierea si de la care pacienta va primi, daca este cazul, tratament de specialitate, trimitere catre un alt specialist etc.

Desi, pentru o femeie cu venituri medii, costul unui astfe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro