Cum pot sa beneficieze romanii de pensia internationala

De exemplu: stiind ca stagiul de cotizare minim in Romania este de 15 ani, iar in statul X, de 20 de ani, o persoana care a lucrat 10 ani in Romania si 7 ani in statul X poate sa ceara pensie in Romania chiar daca aici a lucrat mai putin de 15 ani, deoarece casa de pensii romana este obligata sa ia in calcul perioada de cotizare din statul strain - ceea ce duce la depasirea limitei minime de 15 ani. * Declaratia de transfer, impreuna cu documentul care confirma detaliile bancare si cu copia actului de identitate al titularului se pot depune direct de catre titularul pensiei sau prin mandatar, cu procura speciala, la sediul casei teritoriale de pensii in a carei evidenta se afla dosarul de pensie.

acum 77 luni (30 Sep 2017)

Perioada minima de cotizare, in total, este de 15 ani.

Cristian Bradiceanu

Milioane de romani care lucreaza in strainatate sunt interesati de castigurile lor salariale din perioada activa, dar si de pensia care le va veni din tarile respective.

Dupa ani de munca in strainatate - unii, chiar in mai multe tari -, romanii aleg fie sa se repatrieze, fie sa se stabileasca intr-o alta tara din UE sau din afara UE. Cum pot ei beneficia de pensie "de afara"?

Conditii obligatorii pentru pensia "de afara"

Daca ati lucrat in mai multe tari din Uniunea Europeana, este posibil sa fi dobandit drepturi de pensie in fiecare dintre ele. Munca in alte tari sa se fi desfasurat in conditii de legalitate si cineva sa ne fi platit contributiile aferente - valabil si in Romania. Solicitantii trebuie sa fi muncit in fiecare stat cel putin un an - in Romania, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. La calculul pensiei, casa de pensii va aplica principiul cumularii perioadelor de cotizare, ceea ce inseamna ca va lua in calcul toate perioadele in care ati lucrat in alte tari ca si cum ati fi lucrat pe teritoriul Romaniei. De exemplu: stiind ca stagiul de cotizare minim in Romania este de 15 ani, iar in statul X, de 20 de ani, o persoana care a lucrat 10 ani in Romania si 7 ani in statul X poate sa ceara pensie in Romania chiar daca aici a lucrat mai putin de 15 ani, deoarece casa de pensii romana este obligata sa ia in calcul perioada de cotizare din statul strain - ceea ce duce la depasirea limitei minime de 15 ani.

Cererea se depune la casa de pensii din tara in care locuim sau din ultima tara in care am lucrat, potrivit regulamentului european. In Romania, cererea se depune la casa teritoriala de pensii de care apartinem cu domiciliul, insotita de documentele doveditoare.

In Romania, se pot obtine cinci tipuri de pensii: pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, de invaliditate si de urmas.

I... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro