Cum pot primi fermierii, gratuit, porci din rasele Bazna si Mangalita. Fermier: "Daca incep cu autorizarile e totul mort din fasa"
E rasa de 200 de ani creata, in partea de Vest a tarii, din incrucisarea a doua linii de mistret, de la sarbi si de la unguri. Procesatorii si alte persoane juridice trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) sa preia purceii de la furnizori, in baza unui contract de livrare si sa ii transporte catre beneficiari, b) sa incheie contract cu beneficiarii pentru cresterea si ingrasarea purceilor, c) sa preia de la beneficiari, in vederea abatorizarii si procesarii, cel putin 50% din efectivul de purcei destinat ingrasarii/beneficiar, la o greutate minima, in viu, de 130 kg/cap d) sa plateasca beneficiarului pretul stabilit prin contract.
Durata de aplicare a schemei de ajutor de minimis este 2018-2020, fiind alocati, pentru 2018, 4,6 milioane lei, bani care, pe valorile anuntate de oficialii Ministerului Agriculturii pentru asigurarea purceilor din cele doua rase, ar ajunge pentru 18.400 de purcei. Un fermier poate lua cel putin doi porci pe care sa-i ingrase pana cand acestia ating minimum 130 kilograme, numarul maxim care poate fi oferit gratuit unui singur solicitant fiind de 10, cel putin jumatate avand obligatia sa-i vanda unei exploatatii cu care anterior a incheiat un contract.
Desi in faza de proiect nu se vorbea de conditii speciale pe care fermierii sa le indeplineasca, in hotararea adoptata marti, lista conditiilor pentru fermieri incepe tocmai cu urmatoarea conditie: "sa detina exploatatii inregistrate/autorizate sanitar veterinar". In lipsa altor informatii - oficialii directiilor judetene de agricultura vor participa duminica la o intalnire de lucru, la Ministerul Agriculturii, pe aceasta tema, urmand ca dupa intalnire sa transmita in teritoriu noutatile -, evaluand conditia asa cum a fost enuntata ar presupune ca fermierii interesati de program vor fi obligati sa isi autorizeze exploatatiile sanitar-veterinar. Fermierul este de profesie medic veterinar si stie ca in ultimii ani s-a ajuns la concluzia ca aceste rase produc o carne mai usor digerabila, in timp ce grasimea obtinuta de la ei rivalizeaza cu uleiul de masline.
"Mai e cate-un nebun pe undeva care mai pastreaza"
"De vreo patru ani cresc. Intentia a fost in comunism, odata cu industrializarea, sa aiba si cantitatea mare de carne, sa faca fata consumului uman, asa s-a renuntat.
E rasa de 200 de ani creata, in partea de Vest a tarii, din incrucisarea a doua linii de mistret, de la sarbi si de la unguri. Era porcul legat cu lantul de gat in fundul gradinii, de corcodus, asta e Mangalita, si Bazna la fel. Si aici la fel, s-au mai gasit cativa mai cu grija fata de rasele astea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro