Cum pot hackerii sa preia controlul asupra telefoanelor noastre
Concret, specialistii spun ca nerespectarea unor reguli minime de protectie poate avea consecinte grave: de la pierderea tuturor datelor de pe telefonul mobil, pana la golirea conturilor. Fie te pacaleste cineva sa instalezi o aplicatie gen virus ransomware, prin care poate sa-ti blocheze accesul la telefon, dupa care te pune sa platesti ca sa-ti redea accesul, fie sa instalezi ceea ce noi numim RAP - remote access trojan, adica o aplicatie de spionaj.
Concret, specialistii spun ca nerespectarea unor reguli minime de protectie poate avea consecinte grave: de la pierderea tuturor datelor de pe telefonul mobil, pana la golirea conturilor. Fie te pacaleste cineva sa instalezi o aplicatie gen virus ransomware, prin care poate sa-ti blocheze accesul la telefon, dupa care te pune sa platesti ca sa-ti redea accesul, fie sa instalezi ceea ce noi numim RAP - remote access trojan, adica o aplicatie de spionaj. Haker-ul poate sa faca de la distanta tot ce poti sa faci tu cu telefonul in fata. Poate sa trimita sau sa citeasca sms-uri, sa faca poze, sa te inregistreze. In general, aplicatiile de e-banking sunt destul de sigure, dar sunt niuste tipuri de amenintari si in aceste cazuri. Atacatorii pot lua drepturi de admin si sa vada ce tranzactii faci.
Avertismentul politistilor
Si specialistii Politiei Romane atrag atentia asupra unei capcane intinse de hakeri: link-urile primite prin e-mail care solicita actualizarea informatiilor personale. Politistii spun ca niciodata nu trebuie sa va conformati mesajelor de acest gen.
"Pentru a folosi telefonul mobil in siguranta, va recomandam sa instalati doar aplicatiile necesare si numai dupa ce ati verificat la ce date au acces (pozitionare geografica, contacte, apeluri telefonice etc.). Trebuie sa cunoasteti setarile de securitate pentru telefon si sa configurati dispozitivul la blocare automata. Configurati-va telefonul astfel incat sa se blocheze automat dupa (re)pornire sau la un interval de timp cat mai scurt in cazul inactivitatii. De asemenea, este indicat sa instalati un program de securitate special conceput pentru dispozitive mobile, actualizat zilnic si accesati doar site-uri sigure", arata specialistii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).
De asemenea, utilizatorii sunt sfatuiti sa nu deschida atasamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro